A szövetségi katasztrófavédelmi hivatal (FEMA) segélyt ajánl fel a múlt héten pusztító vihar által sújtott floridai, georgiai, észak-karolinai, dél-karolinai, tennessee-i és virginiai lakosoknak. A republikánus elnökjelölt azonban azt állítja, hogy a kormányzati válasz az ország demokrata vezetésének inkompetenciája miatt nem volt kielégítő.

Hirdetés

„Közel 300 milliárd dollárnál tartunk Ukrajna számára, mégis 750 dollárt ajánlanak az embereknek a legsúlyosabb hurrikánért, amit valaha is láttak”

– mondta Trump a Fox News műsorvezetőjének, Laura Ingrahamnek egy interjúban, amelyet a pennsylvaniai Butlerben tartott szombati nagygyűlésén adott.

Azt állította, hogy különösen az észak-karolinai válaszlépések „katasztrofálisak” voltak az államban tett látogatása során szerzett benyomásai alapján – ismerteti az oroszhírek.hu portál.

Korábban írtuk

Azt az állítást, hogy a hurrikán áldozatainak nyújtott szövetségi támogatás személyenként 750 dollárra korlátozódik, a FEMA visszautasította. Az összeg „egy előzetes, rugalmas kifizetés, amely segít fedezni az olyan alapvető cikkeket, mint az élelmiszer, a víz, a csecsemőtápszer, a szoptatási kellékek, a gyógyszerek és más sürgősségi ellátmányok.”

A kongresszus a háború 2022. februári kitörése óta öt pótelőirányzat-törvényt hagyott jóvá, amelyek összesen 175 milliárd dollárnyi, az ukrajnai konfliktussal kapcsolatos kiadást biztosítanak. Ebből 70 milliárd dollár katonai támogatás, 33,3 milliárd dollár pedig közvetlenül a kijevi kormánynak juttatott költségvetési támogatás volt.

A 41 vezető adományozó által Ukrajnának nyújtott kétoldalú támogatási kötelezettségvállalások összértéke az Ukraine Support Tracker számításai szerint meghaladta a 333 milliárd dollárt.

A Helene hurrikán az Egyesült Államok több államában legalább 230 ember halálát okozta, és becslések szerint 47 milliárd dolláros anyagi kárt okozott – olvasható az oroszhírek.hu oldalon.