A tájékoztatás szerint a képviselők több mint kétharmada támogatta Gachagua elmozdítását a tisztségéből. A 350 tagú nemzetgyűlés 281 jelenlévő tagja szavazott az alelnök leváltásának kezdeményezésére 44 képviselő ellenében, illetve egy tartózkodás mellett.

Hirdetés

A politikus, aki egykor William Ruto elnököt hozzásegítette 2022-es választási győzelméhez, tagadta az ellene felhozott vádakat. Az utóbbi hónapokban az alelnök azonban nehezményezte, hogy háttérbe szorult, és a sajtóban is olyan hírek jelentek meg, hogy összekülönbözött Rutóval.

Az államfő leváltotta a nyáron kabinetje tagjainak zömét egy népszerűtlen adóemelés nyomán kitört, több mint ötven ember életét követelő erőszakos tömegtüntetések hatására.

Kimani Ichung’wah, a többségi frakció vezetője kijelentette, hogy az 59 éves Gachagua „az alkotmány nem egy, hanem nyolc rendelkezését sértette meg”.

Korábban írtuk

Az ügy most a felsőház elé kerül, amely különbizottságot hozhat létre a vádpontok kivizsgálására, s ahol Gachagua, vagy jogi képviselője felelhet azokra. Amennyiben azonban a szenátus kétharmados többséggel támogatja az alelnök felmentését, akkor Gachaguának távoznia kell hivatalából.

Gachagua bíróságon nyújtott be indítványt az elnök kormányzó koalíciója által kezdeményezett eljárás leállítására a múlt héten.

Az alelnök egyebek között azzal haragította magára a kormánykoalíciót, hogy egy vállalathoz hasonlította a kormányt, majd pedig felvetette, hogy azok tölthetnek be első körben köztisztségviselői állásokat, illetve nyerhetnek el közbeszerzéseket, akik Ruto blokkjára szavaztak.