Zelenszkij júniusban a svájci Luzerne üdülőhelyen tartott egy ambiciózus nevű „békecsúcsot”, amelynek célja az volt, hogy nemzetközi támogatást szerezzen a „békeformulájának” – egy tízpontos kívánságlistának -, amelyet Moszkva elutasított. Az eseményt, amelyre Oroszországot nem hívták meg, széles körben teljes kudarcnak tekintették még a nyugati sajtóban is.

Hirdetés

A második békecsúcsra nem kerül sor novemberben” – mondta kedden a médiának Darja Zarivna magas rangú elnöki tanácsadó.

Zarivna szerint folytatódik a munka egy ilyen találkozó előkészítésén, minden egyes pontnak „tematikus konferenciákat” szentelnek, hogy minden készen álljon az esetleges csúcstalálkozóra.

Az utolsó ilyen tematikus konferenciára, amely a humanitárius kérdésekkel foglalkozik, október végén kerül sor Kanadában

– mondta Zarivna.

Múlt havi amerikai látogatása során Zelenszkij elmondta, hogy „győzelmi tervet” mutatott be Joe Biden elnöknek és a közelgő választások mindkét elnökjelöltjének, Kamala Harris alelnöknek és Donald Trump volt elnöknek.

Korábban írtuk

Bár a pontos részleteket nem hozták nyilvánosságra, a médiának kiszivárgott öt pont azt jelenti, hogy a Nyugat növeli a Kijevnek nyújtott pénzügyi és gazdasági támogatást, felveszi Ukrajnát a NATO-ba és az EU-ba, és engedélyezi a nagy hatótávolságú rakétacsapásokat orosz területre.

Moszkva az utolsó pontot az USA és szövetségesei közvetlen részvételének minősítette a konfliktusban, ami megfelelő választ követelne. Oroszország azóta ennek megfelelően frissítette nukleáris doktrínáját.

Kedden a Fehér Ház bejelentette, hogy Biden nem találkozik Zelenszkijjel Németországban a korábban tervezett időpontban, mivel a Floridára lecsapó Milton hurrikán miatt lemondta minden utazási tervét. Az ukrán média szerint Zelenszkijnek és Bidennek a „győzelmi tervről” kellett volna tárgyalnia jövő szombaton.

Moszkva kizárta a részvételt Zelenszkij „békecsúcstalálkozóin”, hiábavalónak és értelmetlennek nevezve a formulájáról szóló bármilyen megbeszélést. Vlagyimir Putyin orosz elnök júniusban meghatározta az Ukrajnával kötendő tűzszünet feltételrendszerét, amely magában foglalta a „nácimentesítését” és a NATO-tagság jogilag kötelező érvényű elutasítását.

A teljes cikk IDE kattintva érhető el.