Komoly összecsapás vette kezdetét Strasbourgban, ahol a magyar kormányfő szinte minden politikai ellenlábasa felsorakozott. Az EP egyébként a soros magyar EU-s elnökség programjáról és hallgatta meg Orbán Viktor miniszterelnököt – gyakorlatilag sok szempontból szócsatává fajult a dolog, nem véletlenül adta a „csihi-puhis” címet a kormányfő saját YouTube-oldalán az élő közvetítésnek.

Hirdetés

Ugyanakkor az összecsapásból úgy tűnik, ő került ki győztesen.

„Orbán Viktor egy átfogó és nagyon komplex előadást tartott Európa helyzetéről, és arról, hogy a soros elnökség során milyen változásokat szeretne elérni az Európai Unióban”

– fogalmazott a Mandiner kérdésére Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője. A politológus kifejti: Európa mind versenyképességi, mind más egyéb szempontból komoly lemaradásban van Amerikával és Kínával szemben.

Ezt, teszi hozzá, nem Orbán Viktor mondja, hanem a Draghi-jelentés, amely az Európai Unió felkérésére, az Európai Bizottság felkérésére készült el.

Korábban írtuk

„Tehát gyakorlatilag az Európai Uniónak a hivatalos jelentése is Orbán Viktor állításait támasztja alá, és egyébként a miniszterelnök is elmondta, hogy ezekkel egyetért, és új megoldásokat javasolt a mostani előadásában”

– vélekedik Deák, aki szerint Orbán Viktor az európai parlamenti beszédében Magyarországért és Európáért szólal fel, „míg a balliberális képviselők aktuálpolitikai, pártpolitikai csatározásra használták fel ezt a terepet”.

Mint mondja, láttuk Dobrev Klárának a felszólalását, láttuk Magyar Péternek a felszólalását, amelyek lényegében belpolitikai vitákat vitték ki külföldre, 
és Magyarország ellen hergeltek, Magyarország ellen beszéltek külföldön is az Európai Parlamentben, húzza alá Deák. 

Ami ugyanaz a hagyomány, ugyanaz a politikai gondolkodásmód, ami eddig is jellemezte a balliberális oldalt, és ami eddig is egyébként kétharmados Fidesz-győzelmet hozott, hiszen értelemszerűen nem szimpatikus a magyar választóknak ez – főleg akkor, amikor nemzeti egységet kellene mutatni

– teszi hozzá a politológus.

Ami a balliberális kritikákat illeti, azokra a miniszterelnök reagált: „alaposan helyre tette mind Ursula von der Leyent, mind Manfred Weber, és egyébként a hazai balliberális politikusoknak is egyértelmű üzenetet küldött”.

Így a szakértő szerint ebből az európai parlamenti vitából Orbán Viktor pozitívan, míg Magyar Péter és Dobrev Klára meglehetősen negatívan jöttek ki.