Hirdetés

Szalay-Bobrovniczky Kristóf úgy fogalmazott, hogy a magyar történelem bővelkedik hőstettekben, melyekre emlékezni kell, hiszen azok példát mutatnak és tartást adnak. Ám a jelenkorban is élnek hősök, akikről sokszor méltatlanul megfeledkezünk – tette hozzá.

A 2021-es kabuli katonai mentőakcióról szóló filmalkotás, amelyet 2025 második felében láthat majd a közönség, ”formába önti a magyar katonák példamutatását” – mondta.

Felidézte: a honvédség 2003-ban csatlakozott az afganisztáni hadműveletekhez. A Kabul művelet című film három évvel ezelőtti történetet mutat be, amikor a Magyar Honvédség kihozott 540 embert, köztük 180 gyereket Afganisztánból a NATO-erők kivonulása közepette.

A tárcavezető beszélt arról is, hogy sikeres tartalékostoborzást tudhat maga mögött a honvédség, hozzátéve, hogy minisorozat indul a TV2-n, valamint egy military-show is készül.

Korábban írtuk

Mindennek az a lényege, hogy minél többen megismerjék a katonák életét – tette hozzá.

Pető Zoltán, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgató-helyettese azt emelte ki, hogy „a közmédiának kiemelt küldetése, hogy ahogyan a kultúránk és történelmünk hagyatékát feldolgozza, úgy a magyar történelem napjainkbeli eseményeit is saját maga mondja el.”

Dyga Zsombor, a film rendezője arról beszélt, hogy a kollektív mentés bemutatása mellett egy romantikus szál is húzódik a háttérben, ezzel téve személyesebbé a történetet.

A valóságon alapuló, fikciós elemekkel átszőtt alkotás Lajos Tamás producer vezetésével, Mészáros Blanka és Jászberényi Gábor főszereplésével készül.