Annak ellenére, hogy Baranyi Krisztina a 2019-es kampányában azt ígérte, hogy vezetése alatt a Ferencvárosi Önkormányzat nem lesz pártok kifizetőhelye, épp az ellenkezője történik. Az általa vezetett önkormányzat két legnagyobb cége kifizetőhelyként működik, folyamatosan ott kapnak új megbízást az álláshalmozó vagy parkolópályára került baloldali politikusok és szakemberek – írja a Metropol.

Hirdetés

A legújabb hasonló figura Balogh Samu, a főpolgármester korábbi kabinetfőnöke, aki a napokban lett Baranyi Krisztina döntésére a Ferencvárosi Vagyonkezelő és Városfejlesztő Zrt. (FEV IX. Zrt.) igazgatósági tagja. Ezt megelőzően Balogh a várostervezés stratégiai irányításáért, valamint az azzal összefüggő végrehajtás összehangolásáért volt felelős a Karácsony Gergely vezette Városházán. Leváltását a főpolgármester sajtótájékoztatóján jelentette be, székébe Szentirmai Judit került, aki egyébként korábban, Bajnai Gordon miniszterelnöksége alatt a Szociális és Munkaügyi Minisztérium koordinációs szakállamtitkára volt.

A Kutyapárt frakciójában ülő Baranyi korábban azt ígérte, hogy együtt fog működni a DK–MSZP és a Fidesz–KDNP ellenzékkel is, ehhez képest korlátozta a képviselők jogait, míg a sajátját megnövelte, így a testület többi tagja gyakorlatilag nem tudja képviselni a rájuk szavazó ferencvárosiakat annak ellenére, hogy több voksot kaptak, mint maga Baranyi.

Ennek köszönhetően Ferencváros polgármestere egy szeméyben dönt a cégvezetőkről és közbeszerzésekről is, amelyhez bírálói szerint az átláthatóságot sem biztosítja.

Korábban írtuk

Gyurákovics Andrea, a Fidesz–KDNP frakcióvezetője Fotó: Gyurákovics Andrea Facebook oldala

Gyurákovics Andrea, a Fidesz–KDNP frakcióvezetője szerint Baranyi korábbi ígéreteivel ellentétben egyre több olyan eset derül ki, ami igenis ezt mutatja, hogy Ferencváros önkorányzata baloldali kifizetőhely lett.

Ez egy nettó pártkifizetőhely lett, miközben Baranyi Krisztina azt ígérte, hogy a vezetése alatt nem fordulhat elő ilyen. Nem azt látjuk! A mostani alakuló ülésen például az ellenzéki frakciók embereit sem engedte be annak a cégnek az igazgatótanácsába, amelynél az előző ciklusban több szabálytalanságot is feltártak a belső ellenőrzések, és amely a legtöbb ejtőernyős politikusnak biztosít fizetést. Bár a polgármester még nagyobb átláthatóságot hirdetett, ehhez képest korlátozta a képviselők jogát. Lehet, hogy nem véletlenül törekszik erre? Kíváncsian várjuk, vajon hány levitézlett ember érkezik még a két legnagyobb ferencvárosi céghez a közeljövőben

– nyilatkozta a Fidesz–KDNP frakcióvezetője.

Érdekes szövetségeseket talált Baranyi Krisztina

  • Borka-Szász Tamás: a Ferencvárosi Szociális Foglalkoztató és Ellátó Nonprofit Kft.-nél tevékenykedik. Ő az a DK-s erzsébetvárosi politikus, aki erzsébetvárosi képviselői mandátumáról lemondani kényszerült, miután kiderült, az önkormányzat épületében, az ottani elektromos hálózaton nagy teljesítményű számítógépeket üzemeltetett bitcoinbányászat céljából.
  • Gőz Gabriella: mielőtt Ferencvárosba menekült volna, a Józsefváros Közösségeiért Nonprofit Zrt. vezetőjeként felügyelte azt a bérbeadási eljárást, amely a kerület káptalanfüredi ingatlanát a Vitorlázó Gyermekekért Egyesületnek engedte át. Az ügy bíróságra került, de azt, hogy Gőz nyakába varrták-e a felelősséget, nem tudni, mindenesetre a Gyurcsány Ferenc egykori sajtósaként is ismert Gőz Gabriella Ferencváros vagyonkezelő cégénél, a FEV IX-nél talált menedékre. Annál az önkormányzati cégnél, amelyet ugye Pataki Márton vezet. A helyi Fidesz szerint Gőz tanácsadói szerződését éppúgy nem egyeztette Baranyi anno a baloldali frakciókkal, mint Borka-Szász szerepvállalását sem.
  • Ádám Zoltán: a docens azt követően lett Baranyi tanácsadója, hogy kirúgták a Corvinusról. Ádám volt már közpolitikai tanácsadó, például a második Gyurcsány-kormány idején a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumban.
  • Derda Ádám: szintén a korrupciógyanúval vádolt, dékás Kiss László vezette Óbudáról „ejtőernyőzött” át Baranyiékhoz. Az álláshalmozó momentumos politikus egyébként a III. kerületben képviselő, Ferencvárosban pedig a vagyonkezelő cég szakmai titkára. Ez ugyan nem tiltott, de nem is bevett szokás.
  • A már említett Pataki Márton korábban az MSZP óbudai képviselője volt, majd pártot váltott és az egykori Együtt elnökségi tagja lett. Ez sem tartott sokáig, hiszen azóta átigazolt a Momentumba.