Fotó: MTI/Illyés Tibor
Az EU foglalkoztatási és szociálpolitikai minisztereinek informális találkozója a Várkert bazárban 2024.október 10-én.
Hirdetés

Nagy Márton szerint Magyarországon is elérhető a 85 százalékos foglalkoztatási ráta, ha sikerülne még belső munkaerőpiaci tartalékot mozgósítani. Főképp a fiatal és idősebb nemzedék gyarapíthatná az új elhelyezkedők táborát, a más országokból, Európán kívülről érkezőkre a kormány csak akkor számít, ha belföldről nem elégíthető ki a munkaerőigény – tette hozzá.

A tárcavezető európai szintű kihívásnak látja a szakemberhiányt, ami részben abból ered, hogy az állást keresők képzettsége nem találkozik a piaci igényekkel, de a demográfiai folyamatok sem kedveznek az utánpótlás biztosításának. A robotizáció, az automatizált megoldások enyhíthetik ugyan a munkaerőhiányt, de a munkaadók már rájöttek, hogy a legnehezebb időkben sem érdemes a jó szakembereket elbocsátani, mert később nehéz lesz őket pótolni – hangsúlyozta.

A Belügyminisztérium (BM) gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára a fogyatékossággal élők, megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásában is nagy lehetőségeket lát. Fülöp Attila szerint a helyes megközelítés arra összpontosít, milyen képességekkel rendelkeznek, és nem arra, hogy mit vesztettek el, hiszen ők is alkothatnak maradandót, számos területen végezhetnek értékteremtő tevékenységet. Ennek érdekében meg kell vizsgálni, mik a foglalkoztatásuk akadályai, és meg kell könnyíteni az elhelyezkedésüket, hogy ők is munkából tarthassák el magukat – tette hozzá.

Korábban írtuk