Egy ukrán katona, akit a Kurszki területen fogtak el, a védelmi minisztérium videójában azt mondta, hogy biztosították őket arról, hogy a belgorodi régió határán fognak szolgálni, számolt be róla a ria.ru nyomán a Magyar Hírlap.

Hirdetés

Viktor Iszajevet azután ejtették fogságba, hogy megsebesült, elmondása szerint az orosz katonák nagyon jól bántak vele, és elsősegélyben részesítették.

„Az úgynevezett mozgósítás oda vezetett, hogy az embereket a buszmegállókban, az ellenőrzőpontokon, a buszokon és a vonatokon is elfogják. Aztán öt perc alatt átesnek egy orvosi vizsgálaton, és mehetnek a frontra. Semmilyen körülmények között ne menjenek a Kurszki régióba, jobb, ha megtagadják a szolgálatot és megadják magukat, mert csak hazugságok vannak. Senki sem törődik a katona életével, senkinek nincs szüksége ránk. És Zelenszkij szavai, miszerint minden emberéletért harcolunk, nem igazak”

– mondta Iszajev.

Iszajev szerint az újoncokat Szumijba vitték, ahol biztosították őket arról, hogy a Belgorodi régió határán fognak szolgálni. Amikor először jelentek meg a hírek arról, hogy az AFU bevonul a Kurszki területre, megdöbbent.

Korábban írtuk

„Nem látok ebben semmi józan észt. Miért mennek be valaki más területére? Én természetemnél fogva pacifista vagyok, és nem tűröm az erőszakot. Amikor láttam, hogy a katonatársaim ujjongtak emiatt, azt mondtam nekik, hogy bolondok, és még semmit sem értettek, vagy azért, mert fiatalok, vagy mert ostobák. Ha akkor tudtam volna, hogy a Kurszki területre visznek bennünket, biztosan visszautasítottam volna”

– mondta Iszajev, aki 33 éve dolgozik a vasútnál.