Oroszország nem kapott semmilyen jelzést Kijev tűzszüneti hajlandóságáról – közölte Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő, számolt be róla a ria.ru nyomán a Magyar Hírlap.

Hirdetés

„Nem, nem kaptam”

– mondta Peszkov újságíróknak a RIA Novosztyi azon kérdésére válaszolva, hogy Moszkva kapott-e jelzéseket Kijev állítólagos tűzszüneti készségéről a kialakított frontvonal mentén, cserébe a Nyugat számos biztonsági garanciáért cserébe.

Oroszország 2022. február 24-én indított különleges katonai műveletet Ukrajnában. Vlagyimir Putyin elnök annak célját „a kijevi rezsim által nyolc éve zsarnokságnak, népirtásnak kitett emberek védelmének” nevezte. Ennek érdekében – mint mondta – „Ukrajna demilitarizálását és nácítlanítását” tervezik végrehajtani, és bíróság elé állítani minden háborús bűnöst, aki felelős a Donbaszban a „civilek elleni véres bűncselekményekért”.

Putyin 2024 szeptemberében azt mondta, hogy ha Ukrajna tárgyalni kíván, Oroszország nem utasítja el a tárgyalásokat, de ezeket a tárgyalásokat az Isztambulban rögzített megállapodások alapján fogják lefolytatni.

Az AFU Kurszki terület elleni támadása után Putyin is lehetetlennek nevezte a tárgyalásokat azokkal, akik „válogatás nélkül támadnak civileket, polgári infrastruktúrát, vagy megpróbálnak fenyegetést létrehozni nukleáris létesítményekre”.

Korábban írtuk

Jurij Uzsakov orosz elnöki tanácsadó később azt mondta, hogy Moszkva az ukrajnai rendezéssel kapcsolatos, az orosz államfő által korábban hangoztatott békejavaslatait nem mondta vissza, de ebben a szakaszban, „figyelembe véve ezt a kalandot”, Oroszország nem fog tárgyalni Ukrajnával.