Az Európai Bizottság elnöke kifejtette: Moldova 2025 és 2027 között 1,8 milliárd eurót (720 milliárd forintot meghaladó összeget) kapna „számos projekt” finanszírozására, többek között iskolák felújítására, két új kórház építésére, közutak javítására, és olyan villamosenergia-rendszert érintő beruházásokra, amelyek lehetővé tennék Moldova bekapcsolódását az európai hálózatba.

Hirdetés

Von der Leyen mérföldkőnek nevezte az október 20-i moldovai elnökválasztást, és kiemelte: „az önök szuverén döntésétől függ, hogy mi fog történni az országukban, és ebbe a folyamatba senki sem avatkozhat bele”.

Az Európai Bizottság csütörtöki közleményében „Moldova 1991-es függetlenné válása óta a legnagyobb uniós pénzügyi támogatási csomagnak” nevezte a támogatást.

Maia Sandu, Moldova EU-párti államfője – aki többször is Moldova belügyeibe való beavatkozással vádolta meg a moszkvai vezetést – köszönetet mondott az Európai Bizottság elnökének a jelentős támogatásért, és hozzátette, hogy az EU-hoz való közeledés kézzelfogható előnyökkel jár a moldovai állampolgárok számára.

Korábban írtuk

Az EU tagállamai szerdán este szankciók bevezetéséről döntöttek öt személy és egy szervezet ellen a közelgő moldovai elnökválasztás előtti orosz destabilizációra hivatkozva – közölték diplomaták. A javasolt uniós szankciókat várhatóan az uniós külügyminiszterek hétfői luxembourgi ülésén hagyják jóvá hivatalosan.

Az Európai Unió 2023 áprilisa óta már 11 személyt és egy szervezetet sújtott szankciókkal Moldova destabilizálása miatt, köztük a szökésben lévő Ilan Shor oroszbarát üzletembert és politikust. Shor egy Telegramon közzétett írásban bírálta a szankciókat, és azzal vádolta meg az EU-t, hogy „nyíltan és szégyentelenül beavatkozik a moldovai politikába”, és „Moldovából egy engedelmes bábot akar csinálni”.

Júniusban az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Kanada arra figyelmeztetett, hogy Oroszország összeesküvést tervez a moldovai elnökválasztás befolyásolására és tüntetések szítására abban az esetben, ha nem egy oroszbarát jelölt győzne a megmérettetésen.