Hirdetés

Pressman az X-oldalán adott hangot az ezzel kapcsolatos nem tetszésének: „A magyar külügyminiszter ma 11. alkalommal utazott Oroszországba azóta, hogy Oroszország megindította teljes körű invázióját Ukrajna ellen. A profit, nem a béke érdekében.”

De mi a helyzet valójában? – teszi fel cikkében a kérdést a Magyar Hírlap.

Csütörtökön kiegészítő kereskedelmi szerződést írt alá a magyar MVM és az orosz Gazprom vállalat, aminek köszönhetően továbbra is versenyképes áron érkezik majd az orosz földgáz Magyarországra. Erről a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán számolt be.

Szijjártó Péter hangsúlyozta:

Korábban írtuk

a magyar kormánynak az a feladata és kötelessége, hogy az ország energiaellátása egyrészt hosszú távon biztonságban legyen, másrészt pedig ez olyan versenyképes áron történjen, amely lehetővé teszi a rezsicsökkentés eredményének fenntartását. A földgázellátás esetében erre a két szempontra a garancia Magyarország és Oroszország, illetve Magyarország és a Gazprom korrekt együttműködése

– tette hozzá.

A tárcavezető azt írta, az ellátás biztonságát a 2021-ben 15 évre megkötött hosszú távú szerződés, az árak versenyképességét pedig azok a folyamatosan megkötött kiegészítő kereskedelmi szerződések jelentik, melyek csökkentik a megvásárolt földgáz árát. Ennek a gyakorlatnak köszönhetően idén versenyképes áron 6,7 milliárd köbméter orosz eredetű földgáz érkezik Magyarországra – tudatta, hozzátéve: csütörtökön az MVM és a Gazprom megállapodást írt alá ennek, a Magyarország számára kedvező gyakorlatnak a fenntartására.

Ez nem tetszik Pressmannak és az Egyesült Államok demokrata vezetésének, akik szerint

az uniónak le kell mondania az olcsó orosz gázról, még akkor is, ha ezzel az amúgy is gyengélkedő ipara versenyhátrányba kerül – például az Egyesült Államok iparával szemben.

(forrás)