Hozzátette, a nem teljesítő hitelek aránya továbbra is alacsony, ugyanakkor a banki működési költségek uniós összevetésben magasak, de a piaci verseny a költségek csökkentésére ösztönzi a szektort.

Hirdetés

Varga Mihály előadásában felhívta a figyelmet arra, hogy Európa versenyképessége drasztikusan csökken az Amerikai Egyesült Államokkal és Kínával szemben. Az európai versenyképesség leszakadóban van, amit mutat az is, hogy az Egyesült Államok gazdasága ötször, Kínáé tízszer gyorsabban növekszik az Európai Unióhoz képest, és utalt arra, hogy a magyar EU-s elnökség fontos célkitűzése az európai versenyképesség megerősítése.

A miniszter kijelentette, a magyar gazdaság növekedési pályán van, bővülése meghaladja az uniós átlagot. A makrogazdasági mutatók javulnak, az ország tőkevonzóereje erős, az adókörnyezet pedig az egyik legvonzóbb az Európai Unióban.

Varga Mihály rámutatott arra, hogy Magyarország gazdaságpolitikájában a blokkosodás helyett a gazdasági semlegesség mellett kötelezte el magát. Ennek következtében a gazdasági kilátások kedvezőek, a nemzetközi előrejelzések szerint a magyar GDP-növekedés jövőre a legnagyobbak között lesz az EU-n belül.

Korábban írtuk

A pénzügyminiszter szólt arról is, hogy a kormány tartja a kitűzött 4,5 százalékos hiánycélt, jövőre 3,7 százalékra, 2026-ra pedig 3 százalék alá javítja a hiány mértékét. Az idén az adósságrátát 73 százalék közelébe csökkentik, 2026-ra pedig ismét 70 százalék alá mérsékelik.

A magas foglalkoztatottságot sikerült megőrizni, a reálbérek növekednek, miután az inflációt letörték. Magyarország külkereskedelmi mérlege pozitív, a kiskereskedelmi forgalom pedig újra növekszik – tette hozzá.