Fotó: MTI/Soós Lajos
Lánszki Regő, az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) építészeti államtitkára (b) és Soltész Attila, az Informatika a Társadalomért Egyesület elnöke az építőiparral foglalkozó ConTech konferenciát beharangozó sajtótájékoztatón a Centrál Kávéházban 2024. október 11-én
Hirdetés

Lánszki Regő közölte, hogy már a 2023 decemberében elfogadott építészeti törvényben megjelent alapelvként a digitalizáció.

Ezáltal például az 1 milliárd forint feletti állami beruházásoknál a tervezésnél és a kivitelezésnél is kötelező az építményinformációs modell (BIM) rendszer alkalmazása.

Közölte, hogy a felsőoktatásban, azon belül az építész és építőmérnök képzésben a digitalizációval összefüggésben pilot programot dolgoztak ki, ami jövő szeptembertől fog indulni.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a kormány számára stratégiai kérdés az építésügy, hiszen az ágazatban több mint félmillió ember dolgozik, és a GDP több mint 10 százalékát teszi ki az építőipar, amellyel az országban működő kkv-k 17 százaléka áll kapcsolatban.

Korábban írtuk

Soltész Attila, az Infotér elnöke elmondta, az Infotér három napos rendezvénysorozatának részeként szervezik meg Balatonfüreden október 15-én a ConTech konferenciát. Az építőiparral, valamint a védelmi és űriparral is foglalkozó három napra több mint 2000 embert várnak.

A ConTech konferencián egyebek közt megvizsgálják állami és piaci szempontból is, hogy ki mit tud hozzátenni az építőipar versenyképességének javításához. Ezen felül az eseményen szó lesz az építésgazdaságról, a magyar építőanyag-gyártásról, a digitalizációról és a BIM-ről, valamint a szakképzésről és a legújabb építőipari innovatív technológiákról is.