Ezt Apti Alaudinov vezérőrnagy, az orosz fegyveres erők katonapolitikai főcsoportfőnökségének helyettes vezetője, a Csecsenföldön felállított Ahmat különleges alakulat parancsnoka pénteken jelentette ki a Komszomolszkaja Pravda című lapnak. A még ukrán ellenőrzés alatt álló falvak számát a tábornok nem nevezte meg.

Hirdetés

Az RBK gazdasági napilap szerint az ukránok augusztus 12-ig 28 települést szálltak meg, az orosz védelmi tárca pedig részletekben 14-nek a visszafoglalásáról számolt be szerdáig. A tábornok az interjúban a 15. felszabadított község nevét nem nevezte meg.

Alaudinov azt mondta, hogy az ukrán támadásban több mint kétszáz tank és több mint négyszáz egyéb páncélozott harcjármű vett részt. Állítása szerint ezeknek a 70 százalékát megsemmisítették.

Korábban írtuk

Az orosz védelmi minisztérium pénteken közölte, hogy az orosz hadsereg az elmúlt nap folyamán folytatta támadó műveleteit a kurszki régióban, miközben öt ukrán támadást vert vissza. A tárca szerint az ukrán fél az elmúlt nap folyamán itt több mint 300 katonát, egyebek mellett három harckocsit és tíz páncélozott harcjárművet veszített.

A kurszki regionális hatóságok szerint az orosz hadsereg az elmúlt nap folyamán 56 határvidéki lakost szabadított ki.

Moszkva szerint a régióba betört ukrán erők augusztus eleje óta csaknem 22 ezer embert, 144 harckocsit, 69 gyalogsági harcjárművet, 98 páncélozott személyszállító járművet, 897 páncélozott harcjárművet, 594 gépkocsit, 181 tüzérségi löveget és 34 sorozatvetőt veszítettek.

Alaudinov egyébként úgy vélekedett, hogy Ukrajnának még egy nagyobb támadáshoz vannak erőforrásai, de „ez lesz az az utolsó csapás az agóniában”. Prognózisa szerint a „különleges hadművelet” még idén, az orosz feltételek szerint fog befejeződni.