Fotó: facebook.com/Vatican News
Hirdetés

A katolikus egyházfő kijelentette, továbbra is aggodalommal kíséri a közel-keleti történéseket. Azonnali tűzszünetet sürgetett “minden fronton”. Azt kérte, hogy a diplomácia és a párbeszéd útja érvényesüljön a béke elérésében.

A pápa közelségét fejezte ki az összes érintett népnek palesztin területen, Izraelben és Libanonban, ahol az ENSZ-békefenntartói erői tiszteletben tartásának fontosságát hangoztatta.

A Dél-Libanonban állomásozó UNIFIL-misszió újabb kéksisakos katonája sebesült meg pénteken, miután egy lövedék eltalálta. Korábban további három katona sebesült meg, közülük legalább ketten az izraeli csapatok támadásában.

“Imádkozom minden áldozatért, az otthonukat elvesztőkért, a túszokért, akiknek azonnali szabadon engedésében bízok, és remélem, hogy ez a nagy és haszontalan szenvedés, amelyet a gyűlölet és a bosszú idézett elő, gyorsan véget ér” – mondta Ferenc pápa a szokásos vasárnap déli imádságot követő beszédében, amely a Szent Péter-téren hangzott el.

Korábban írtuk

Hozzátette: “a háború illúzió, vereség, amely soha nem vezet békéhez, soha nem fog biztonságot teremteni, mindenki számára vereséget jelent, főleg azoknak, akik legyőzhetetlennek gondolják magukat. Álljatok le, kérlek!”

A pápa felhívást intézett annak érdekében is, hogy az ukránokat ne hagyják meghalni a hideg évszak visszatérésével, és álljanak le a lakosságot sújtó légitámadások. ”Elég volt az ártatlanok legyilkolásából!” – mondta az egyháfző, aki pénteken fogadta a Vatikánban Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt.

A pápa említette a Haitin kialakult drámai helyzetet, a lakossággal szembeni erőszakot, és a nemzetközi közösség elkötelezettségét kérte az ország megbékélésének elérésére.