A helyi rendőrség közlése szerint az esemény biztosítására kirendelt járőrök egy fekete városi terepjáró sofőrjénél találtak töltött lőfegyvereket, valamint egy nagy kapacitású tárat, amikor ellenőrzésre megállították Coachella Valley településen.

Hirdetés

Chad Bianco, Riverside megye republikánus színekben megválasztott seriffje szerint lehetetlen megállapítani, hogy mi járhatott a férfi fejében, de ő úgy gondolja, hogy egy Trump elleni harmadik merényletkísérletet hiúsítottak meg. Hozzátette, hogy elképzelhető, hogy ezt utólag már lehetetlen lesz bizonyítani.

A 49 éves, Las Vegas-i illetőségű Vem Millert előállították, majd illegális lőfegyver-, és lőszerbirtoklásért letartóztatták, végül 5000 dollár óvadék ellenében szabadon engedték. A szövetségi hatóságok a CBS News hírtelevíziónak azt mondák, hogy nincs merényletkísérletre utaló jel, de vizsgálják a történteket.

A férfit egy órával Trump gyűlésének kezdete előtt tartóztatták fel. Mint kiderült az autó rendszáma hamis volt. Egy sörétes puska és egy maroklőfegyver volt férfinál. Emellett az autóban több különböző, eltérő névre kiállított útlevelet és vezetői engedélyt is találtak. Chad Bianco seriff tájékoztatása szerint a férfi azt mondta a rendőröknek, hogy a szélsőjobboldali Szuverén Állampolgárok (Sovereign Citizens) szervezet tagja, és az autón talált házi készítésű rendszámtábla is erre utalt.

„Nem nevezném őket militáns csoportnak. Egyszerűen nem hisznek a kormányban és a kormányzat fennhatóságában. Úgy vélik, hogy a kormányzat döntései és a törvények nem vonatkoznak rájuk”

– magyarázta Bianco.

Riverside megye rendőrhatóságának közleménye szerint az incidens nem volt befolyással Donald Trump és a választási gyűlés közönségének biztonságára. A volt elnök biztonságáért felelős Titkosszolgálat tájékoztatása szerint Trump „semmilyen veszélyben nem volt”.

Donald Trump ellen korábban kétszer kíséreltek meg merényletet elkövetni. Az egyik esetben rá is lőttek, és a korábbi elnök meg is sebesült, egy ember pedig meghalt a kampánygyűlésen. A második esetben őrizetbe vettek egy fegyverest egy golfpálya közelében, ahol Trump tartózkodott.

Korábban írtuk