Fotók: Turistapark Szentlélek

A tengerszint felett 750 méterre lévő négyévszakos úti cél, a Turistapark Szentlélek egyben az ország legmagasabban fekvő kempingje is. A Bükk egyik legszebb pontján, Lillafüredtől 13 kilométerre, a Kis-fennsíkon álló komplexum három önálló házzal és 36 férőhelyes jurtaszállással várja a túrázókat, kerékpárosokat, de akár sátrakban is lehet éjszakázni. A népszerű szabadtéri konyhán túl játszótér, kalandpálya, mászófal és finn szauna segíti a kikapcsolódást, de lehetőség kínálkozik kerékpárbérlésre is.

Hirdetés

Nem véletlen, hogy az idei megmérettetésen az elmúlt négy év szavazatihoz hasonlóan ismét Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei település erdei háza nyerte a címet, hiszen a turistautak találkozásánál, az Országos Kéktúra útvonal mentén lévő szálláshely közelében számtalan különleges látnivaló található. Ilyen nevezetesség a Látó-kövek sziklaszirtje, amelyről tiszta időben akár a Magas Tátra sziklacsipkéit is megcsodálhatjuk. A közeli bükkszentléleki középkori pálos kolostor 710 méteres magasságban, a világtól elzárt ősvadonban épült fel, de a gótikus műemlék romjai napjainkban is vonzzák a kirándulókat. Az Év Turistaházának közelében áll a két híres, egymásba ölelkező bükkfa-matuzsálem, a Szerelmesek fája is…

Az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ idei pályázatán a második helyen a Soproni-hegységben található Roth Turistaház végzett, míg a harmadik a mecseki Réka kunyhó lett. A szavazásban részt vett további helyszínek szintén vonzó úti célok lehetnek, amelyeket az aktivkalandor.hu oldalon lehet jobban megismerni.

Az Év Turistaháza díj nyertesei

2020 Annafürdő Vendégház, Tolna vármegye, Lengyel

2021 Szelcepuszta Turistaház, Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye, Szin

2022 Fehérkőlápa Turistaház, Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye, Lillafüred

2023 Rostallói Ökotudatos Nevelési Központ (RÖNK), Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye, Regéc

2024 Tursitapark Szentlélek, Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye, Bükkszentlélek

Korábban írtuk