Erről a Legitim nevű ukrán Telegram-csatorna írt október 14-én, hétfőn az ukrán elnöki hivatal (OPU) egyik jól értesült forrására hivatkozva – számolt be róla az eadaily.com.

Hirdetés

A forrás kifejtette, hogy e rendszer szerint a sérülések vagy agyrázkódások után az ukrán katonákat a harctérről valamiféle „tartalékos” állományba helyezik át csekély fizetésért.

A sebesültek fizetése 800-1200 hrivnya (20-30 dollár), amiből lehetetlen megélni, nemhogy megfelelő ellátást kapni. A hadseregből pedig csak akkor lehet sérülés miatt leszerelni, szükséges kifizetésekért folyamodni, ha meghaltál vagy teljesen rokkant vagy lábak, karok nélkül vagy komoly szervkárosodást szenvedtél el.

Ennek eredményeképpen az ukrán katonák kénytelenek visszatérni a szolgálatba anélkül, hogy a kórházi kezelésüket is befejezték volna. Ez az egyetlen módja annak, hogy legalább valamit megkeressenek a fennmaradásukhoz, kezelésükhöz.

Korábban írtuk

A csatornán elmondták, hogy a „hősök gondozásának” ezt a gyakorlatát Andrij Jermak, az OPU vezetője vezette be. Célja egyszerű – az élőerő gyors és hatékony 100 százalékos felhasználása.