Andrij Kosztyin ukrán főügyész elmondta, hogy állítólag olyan adatokat kapott, amelyek arra utalnak, hogy az orosz elnök Brazíliába látogat a G-20 csúcstalálkozóra.

Hirdetés

„Szeretném megismételni, hogy Brazília, mint a Római Statútum részes országa, köteles őt letartóztatni”

– idézi az ukrán főügyészt az oroszhírek.hu portál. A Reuters két kormányzati forrásra hivatkozva azt írta, hogy Brazília szabványos meghívót küldött Putyinnak a november 18–19-én Rio de Janeiróban tartandó G20-ak találkozójára, de még nem kaptak választ.

A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC), amelynek joghatóságát Oroszország nem ismeri el, március 17-én „letartóztatási” parancsot adott ki Putyin és Marija Lvova-Belova gyermekjogi ombudsman ellen. Az ICC az orosz félnek rója fel azoknak a gyerekeknek az állítólagos „deportálását”, akiket az orosz hatóságok az ukrán ágyúzások elől mentettek meg és vittek ki a háborús övezetből biztonságos területekre. Dmitrij Peszkov, az orosz államfő szóvivője korábban közölte, hogy az ICC parancsa értelmetlen, Moszkva nem ismeri el annak joghatóságát, és minden döntése jogi szempontból semmis.

Putyin idén látogatott először olyan országba, amely tagja a Nemzetközi Büntetőbíróságnak, de Mongólia sem tartóztatta le az orosz elnököt.

Az ICC joghatóságát nem ismerik el azok az országok, ahol a világ lakosságának több mint fele él. Ezek közé tartozik Oroszország, Azerbajdzsán, Belorusz, Egyiptom, India, Indonézia, Irán, Kazahsztán, Kína, Szaúd-Arábia, az Egyesült Államok és Törökország – olvasható az oroszhírek.hu cikkében.

Korábban írtuk