2011 fontos dátum Budapest művészeti életében. Ekkor rendezték meg ugyanis először az Art Market Budapestet, mely gyakorlatilag a magyar fővárost láthatóvá tette a művészet nemzetközi térképén.

Eleinte nehéz volt elhitetni a külföldi kiállítókkal és látogatókkal, hogy itthon is képesek vagyunk a nyugat-európai városokban már megszokottnak számító művészeti esemény megszervezésére, ráadásul a hazai piaci szereplők kishitűségével is meg kellett küzdeni, de mára változott a helyzet: a vásárra komoly a túljelentkezés, amihez hozzájárult az is, hogy az egyik vezető nemzetközi művészeti magazin, az ArtNews a világ számottevő vásárai közé sorolta az Art Market Budapestet.

Az immár hagyományosan a Millenárison megrendezendő vásár nagy előnye, hogy a látogatók közelebb kerülhetnek a kortárs művészethez és művészekhez, mint egy múzeumban vagy egy galériában. Talán ezért is kiugróan magas azok száma, akik életük első műtárgyát itt vásárolják meg, netán itt adják el. Merthogy az Art Markettel indul a Képzőművészeti Egyetem jumpSTART című eseménysorozata is, amely lehetőséget nyújt hallgatóinak, hogy betekintést nyerjenek a műkereskedelem és a kortárs művészeti piac világába, és bemutatkozzanak a nagyközönség előtt.

A Millenáris előcsarnokában így rögtön egy képzős hallgató alkotása fogadja a látogatókat, mégpedig Glauser Lisa Árnika Lélekmozdulat című munkája, míg az egyetem standján, a Projekt szekcióban húsz tehetséges hallgató munkáit nézhetjük és vásárolhatjuk meg. A jumpSTART eseménysorozat részeként a Toolip Art Gallery-ben 2024. október 18-án nyílik a hallgatók bemutatkozó tárlata is, ahol a klasszikus munkák mellett a legújabb vizuális médiumok is megjelennek.

Az Art Market Budapesthez a vásáron kívül számos kísérőprogram és művészeti esemény is csatlakozik, ilyen például az Art Photo Budapest Közép-és Kelet-Európa egyetlen nemzetközi fotóművészeti vására vagy az Inside Art című nemzetközi művészeti és műtárgypiaci konferencia, amelyen neves szakmai személyiségek tartanak előadásokat és panelbeszélgetéseket a művészeti piac jelenéről és jövőjéről.

Mindezek mellett szerveznek könyvbemutatókat, művészeti performanszokat, sőt illatkóstolót, de lesznek táncelőadások és tematikus kiállítások is.

A részletes programot az amb.hu oldalon olvashatják.

Hirdetés
Korábban írtuk