Illés Boglárka szerint „a baj nem nagy, hanem óriási”, mintegy ezer napja zajlik a háború, de az európai vezetők nem akarnak változtatni a stratégiájukon, annak ellenére, hogy a szankciók nem működnek, hiszen azokat elkerülik, a konfliktus eszkalálódik. Ők sem látják a végét, és nem tudják, mekkora támogatás szükséges ahhoz, hogy Ukrajna tartani tudja a pozícióit – fűzte hozzá.

Hirdetés

Az államtitkár úgy fogalmazott: az ő generációja korábban nem gondolta volna, hogy azt, amit a szüleinek, nagyszüleinek át kellett élnie a 20. században, a magyarok megtapasztalhatják a 21. században, jelezve, a szomszédban dúló háború a magyarokat közvetlenül érinti, „vannak olyan magyarok, akik az életüket vesztették a csatatéren, és ez pótolhatatlan veszteség az egész nemzet számára”.

Illés Boglárka a műsorvezető azon kérdésére, hogy miként ítélik meg az európai vezetők a NATO és Oroszország közötti feszültséget, azt válaszolta, tapasztalatuk szerint – úgy tűnik -, mintha próbálnák a vörös vonalakat átlépni abban a hiszemben, hogy az nem is vörös vonal. „Mi úgy gondoljuk, vannak olyan vörös vonalak, amiket nem szabad átlépni” – hangoztatta.

Közölte, az eszkaláció veszélye folyamatosan fennáll azzal is, hogy a csatatéren nincs győztes, ott csak vesztesek vannak. Nem tudnak egyetérteni azzal, hogy a katonai kiképző missziók nem csak folytatódnak, de ezek Ukrajna területén legyenek, és nem tudnak egyetérteni azzal sem, hogy katonai tanácsadót küldjenek Ukrajnába, ez mind-mind olyan lépés, amely eszkalálhatja a konfliktust – közölte.

Korábban írtuk

Illés Boglárka a műsorvezető felvetésére, miszerint a NATO főtitkára egy interjúban egyértelműen megfogalmazta: nem szeretnék, ha európai kiképzők mennének Ukrajnába, úgy reagált, bíznak abban, hogy a főtitkár tartja a szavát, és megtartja azon vállalásokat, amelyekben a magyar kormányfővel is megállapodott.

Hallani arról, hogy vannak béketervek, már hallani arról is, hogy vannak győzelmi tervek, nem gondoljuk ugyanakkor, hogy itt lehetnek győztesek – mondta az államtitkár, aki nagyon fontosnak nevezte, hogy kiálljanak a béke mellett. Illés Boglárka szólt arról is, hogy megalakult a Béke Barátai nevű ENSZ-országcsoport, amelyet támadtak az európai uniós külügyi tanács ülésén, de „nem merték olyan személyeskedésbe átvinni”, amelyhez korábban hozzászokhattak.

Valószínűleg azért, mert a megalakulásán megfigyelőként nemcsak Magyarország, hanem Franciaország és Svájc is részt vett – tette hozzá. Most már ideje lenne a békéhez vezető útról beszélni minél többeknek, és minél hamarabb elérni a tűzszünetet a háborúzó felek között – jelentette ki. Illés Boglárka kitért arra is, úgy próbálják napirendre venni a 15. szankciós csomagot, hogy még mindig semmilyen tanulmányt nem lehetett arról látni, milyen hatással vannak a szankciók az európai emberek mindennapjaira.

Ha ugyanezen stratégia mentén haladnak tovább, akkor ez egyre inkább csak az eszkalációhoz fog vezetni, „éppen ezért abban bízunk”, sikerül a békét is napirendre venni – közölte. Az államtitkár fontosnak nevezte, hogy „konstruktív tartózkodás mellett” tudtak dönteni arról: önkéntességen alapuljon Ukrajna támogatása az európai békekeretből.

„Mi a kezdetekben is ezt szorgalmaztuk, akkor azért azt látjuk, hogy vannak olyan ügyek, ahol a racionalitás vagy a realitás gyakrabban felmerül az európai döntéshozók között” – mutatott rá. Illés Boglárka a közel-keleti helyzetről szólva kiemelte, „nemcsak mi, hanem mások is a tűzszünet irányába próbálják terelni a feleket, és az eszkalációt próbálják csökkenteni”, és jelezte, abban bíznak, hogy a konfliktus nem fog kiszélesedni.

„Egy terrorszervezet az, amely megtámadott egy szuverén államot, és úgy gondoljuk, hogy éppen ezért nem államok közötti konfliktusról beszélünk, hanem arról, hogy bizony Izraelnek joga van ahhoz, hogy egy terrorszervezet ne veszélyeztesse az izraeli állampolgárok mindennapjait” – fogalmazott. Hangsúlyozta, ez nem csak Izraelre vonatkozik, ha ez a világ bármely pontján előfordulna, akkor az álláspontjuk egyértelmű és világos ebben a kérdésben.

Az államtitkár szólt arról, hogy folyamatos kapcsolatban vannak minden magyar állampolgárral, aki a térségben tartózkodik. Egyúttal köszönetet mondott azoknak az országoknak, köztük Szlovákiának és Szerbiának, amelyek segítettek magyarok kimenekítésében.