A szervezet azt közölte kedden az MTI-vel, hogy a június 18-án indított vizsgálat nyomán készült, a hivatal honlapján hétfőn közzétett jelentés a „kommunista ideológia nyugati-imperialista összeesküvés-elméleteit megszégyenítő kitalációkkal”, tárgyi tévedésekkel és súlyos csúsztatásokkal terhelt.

Hirdetés

Hozzátették: az év elején felállított, évi hatmilliárd forintból gazdálkodó állami szerv úgy tette közzé a TIM-ről szóló „vádiratát”, hogy még a saját működését megalapozó törvény előírásait sem tartja tiszteletben.

A jelentéstervezetet ugyanis annak véglegesítése előtt meg kellett volna kapnia az érintettnek, és az észrevételeikre a hivatal köteles lett volna válaszolni, minderre azonban nem került sor – írták. „Autokrata hatalmakra jellemző tempót diktál a Szuverenitásvédelmi Hivatal.

A Lánczi Tamás vezette állami szerv egyebek mellett az Amerikai Egyesült Államok által vezetett globális összeesküvésről, nagyhatalmak közötti titkos kémjátszmákról, és ki másról, mint Soros Györgyről fantáziál a TI Magyarországról szóló jelentésében” – fogalmaztak. A jelentés foglalkozik a Transparency International (TI) berlini titkársága által évente összeállított korrupcióérzékelési indexszel is.

Korábban írtuk

Annak módszertana nyilvános, tehát a megismerése érdekében kár volt eljárást indítani a TI Magyarország ellen – olvasható a közleményben. „A TI Magyarország maradt az, ami a megalakulása óta mindig is volt: a korrupciót feltáró és az ellen küzdő, pártoktól független, Magyarország fejlődését előmozdítani kívánó civil szervezet” – írták.

A továbbiakban alaptalannak nevezték azt a kijelentést, miszerint a TI Magyarország működése nem átlátható. Közölték: a szervezet minden törvényi előírásnak eleget téve, és még azon is túl, önként vállalt könyvvizsgálói jelentéssel kibővítve teszi közzé évente a közhasznúsági beszámolóját.

Felidézték, a szuverenitásvédelmi törvényt több civil szervezettel együtt a TI Magyarország már annak elfogadása előtt is bírálta. A szervezet, miután a Szuverenitásvédelmi Hivatal idén nyáron „egyedi – átfogó jellegű – vizsgálatot” indított ellenük és az Átlátszó.hu-val szemben, alkotmányjogi panaszt nyújtott be az Alkotmánybírósághoz, mivel mind a hivatal létét, mind az azt megalapozó törvényt alkotmányellenesnek tartja.

”A TI Magyarország emellett vizsgálja annak a lehetőségét, hogy további jogi lépéseket tegyen a Szuverenitásvédelmi Hivatal jelentésében található téves és alaptalan megállapításokkal szemben„ – áll a közleményben.