Magyar Péter szereplése az Európai Parlamentben (EP) elnyerte az egykori SZDSZ-alapító tetszését, Szent-Iványi István ugyanis a Szabad Európa legfrissebb podcast műsorában dicsérte a Tisza Párt elnökének fellépését. Nagyon ügyes húzásnak nevezte azt, hogy Magyar odalépett a helyén ülő Orbán Viktorhoz és kezet nyújtott neki. Szent-Iványi szerint abban a közegben a miniszterelnök nem engedhette meg magának, hogy ne viszonozza, de itthon nem nyújtott volna kezet Magyarnak. Sőt még azt is hozzáfűzte, hogy ez a kézfogás lovagias gesztus volt Magyar Péter részéről.

Hirdetés

A volt SZDSZ-es országgyűlési és EP-képviselő azt is fejtegette a műsorban, hogy a Tisza Párt elnöke eredményesebben használja fel a sajtónyilvánosságot és a közösségi médiát, példaként említette az árvízi helyzetet, amikor a kormányfőt megelőzve már a gátakon volt és onnan közölt videókat, fotókat. 

Magyar Péter strasbourgi felszólalását sikeresnek ítélte Szent-Iványi, bár elismerte, hogy semmi új nem volt benne, de úgy vélte, a „legütősebb” mondatok elhangoztak, de nem a totális konfrontációt alkalmazta, említett olyan kérdésköröket is – mint a migráció kezelése –, amiben egyetért a kormánnyal.

A veterán liberális politikus sajátos véleményt formált Magyar Péter telefonlopási ügyében is. Előbb arról beszélt, hogy köztörvényes bűncselekmények gyanúja esetén az a szokás az Európai Parlamentben is, hogy az illetékes hatóság indítványozására felfüggesztik a képviselő mentelmi jogát, ahogyan Eva Kaili, korábbi EP-alelnök esetében is történt, akit korrupciós üggyel vádoltak.

Korábban írtuk

Magyar Péter júniusi diszkóbotránya kapcsán – amikor a Tisza Párt elnöke erőszakkal elvette az őt videózó férfi telefonját, majd a Dunába dobta – azonban Szent-Iványi úgy fogalmazott: nem egyértelmű annak megítélése, hogy valóban lopásról van szó, lehet, hogy csak hirtelen felindulásból elkövetett garázdaság, azaz nem bűncselekmény, hanem szabálysértés történt. 

Hozzáfűzte, nem biztos, hogy kiadja az EP Magyar Pétert, mivel felvetődik, hogy politikai háttere is van az ügynek.

A teljes cikk IDE kattintva olvasható.