Mihail Podoljak, az ukrán elnöki iroda tanácsadója nyíltan beszélt arról, hogy Ukrajna nem számíthat a nyugati szövetségesek által nyitott „második frontra” Oroszország ellen. Ez a kijelentés jelzi, hogy Kijev kénytelen átértékelni stratégiáját és elvárásait a konfliktus további menetét illetően – fogalmaz az orosz Lenta.ru.

Hirdetés

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök korábban sürgette a NATO-t, hogy legalább hívják meg Ukrajnát a szövetségbe. Az ukrán vezető hangsúlyozta, hogy országa pozícióját most kell megerősíteni, „nem a konfliktus után, nem tíz vagy harminc év múlva”. Azonban úgy tűnik, hogy számos NATO-tagállam továbbra is szkeptikus Ukrajna csatlakozásával kapcsolatban.

Nyugati médiajelentések szerint Kijev esetleg hajlandó lehet területi engedményekre is. Az olasz Corriere della Sera azt állítja, hogy Zelenszkij elfogadna egy tűzszünetet a jelenlegi frontvonal mentén, ha cserébe garanciát kapna Ukrajna gyors európai uniós csatlakozására. A Financial Times szintén arról számolt be, hogy megváltozott a hangulat Washingtonban és egyes nyugati fővárosokban részben a közel-keleti helyzet kiéleződése miatt.

Ukrajna továbbra is a fegyverszállítmányok fokozását kér nyugati partnereitől, gyakran Izraelt hozva fel példaként. Zelenszkij a NATO határozatlanságát nevezte meg az „ukrán égbolt biztonsági hiányosságainak” fő okaként. Az Egyesült Államok védelmi minisztériuma azonban hangsúlyozta, hogy az orosz rakéták megsemmisítése Ukrajna felett már közvetlen beavatkozásnak minősülne a konfliktusba.

Korábban írtuk

A teljes cikk IDE kattintva érhető el.