Az első héten várhatóan több mint 100 ezer termelő részére érkezik támogatás.
Hirdetés

A miniszter hangsúlyozta: a magyar kormány mindig a gazdálkodók mellett áll, és tisztában van a terület- és állatalapú támogatásoknak a gazdaságok működtetésében betöltött kiemelkedő szerepével. Emiatt az idei évben is megteremtették a 2024. évi egységes kérelmekhez kapcsolódó, emelt összegű közvetlen támogatások előleg- és részfizetésének feltételeit, így október 16-án a Magyar Államkincstár megkezdi a kifizetéseket. Ezeken a jogcímeken az érintettek összesen mintegy 261 milliárd forintban részesülhetnek a tervek szerint.

Az első héten várhatóan több mint 100 ezer gazdálkodó részére érkezhet meg az alaptámogatáshoz kapcsolódó előleg. A mezőgazdasági termelők pénzügyi likviditásának biztosítása az elmúlt évek hektikus klimatikus és piaci környezete miatt kulcsfontosságú

– tette hozzá Nagy István.

A miniszter ismertette, hogy a 2024. november 30-ig tartó előlegfizetési időszakon belül a szükséges ellenőrzési folyamatokon átesett termelők számára októbertől az alapszintű jövedelemtámogatás, az újraelosztó támogatás és a tejhasznú tehéntartáshoz kapcsolódó termeléshez kötött támogatás jogcímén indulnak meg a kifizetések. Novembertől a többi termeléshez kötött támogatás és a fiatal mezőgazdasági termelők támogatása kapcsán is készül előlegfizetésre a Magyar Államkincstár.

A közvetlen támogatások mellett novembertől megindul az Agrár-környezetgazdálkodási és az Ökológiai gazdálkodás támogatásokhoz kapcsolódó előlegfizetés is a tervek szerint összesen 60 milliárd forint értékben – folytatta a miniszter. Így december közepéig több mint 321 milliárd forint támogatást folyósíthat az államkincstár a gazdálkodóknak – hívta fel a figyelmet az agrártárca vezetője.

Korábban írtuk

Nagy István kiemelte, a 2024-re vonatkozó egységes kérelmeket csaknem 160 ezer termelő nyújtotta be mintegy 5 millió hektárra. Összesen 44 közvetlen támogatási, illetve vidékfejlesztési jogcím tekintetében volt lehetőségük forrást igényelni, vagy adatszolgáltatást teljesíteni – összegezte bejegyzésében a miniszter a tárca közleménye szerint.