Navracsics Tibor sajtótájékoztatón közölte, a jövő januárban induló program célja a területi egyenlőtlenségek csökkentése.

Hirdetés

Hozzátette, szeretné, ha fejlesztési és üzemeltetési célokra is pályázhatnának majd a járások. Békés vármegyében is azt tapasztalja, mint az ország többi részében: „elementáris igény” mutatkozik az alapinfrastruktúra fejlesztésére, ezért szeretné, ha „megengedő, rugalmas” lenne a pályáztatás.

A tárcavezető a bő egy hete bemutatott programról szólva emlékeztetett: a 2025-ös iparűzésiadó-növekmény „durván feléből” létrehoznak egy pályázati alapot, amelyet a központi költségvetés járások esetén kiegészít 250 millió forintra, megyeszékhely központú járások esetén pedig 500 millióra, amennyiben a növekmény nem éri el ezt az összeget. Emiatt Békés vármegye valamennyi járása jól jár a programmal – húzta alá.

Korábban írtuk

Kifejtette, a megpályázható célokról járási fejlesztési fórumokon egyeztetnek, amelyek tagjai az önkormányzati hivatallal rendelkező települések polgármesterei, elnöke pedig a vármegyei önkormányzat elnöke lesz. Megyeszékhely központú járás esetén a megyei jogú város polgármestere lesz az elnök, a megyei közgyűlés elnöke a társelnök. A fórumokhoz az országgyűlési képviselők is csatlakozhatnak.

Kérdésre válaszolva Navracsics Tibor elmondta, egyeztettek Békés vármegye kitörési pontjairól is. Úgy látja, a közlekedési infrastruktúra fejlesztése fontos, mint mondta, ebben benne van a vasúti, a közúti és „reményei szerint a közeljövőben a reptér fejlesztése is”.

Komoly lehetőségeket tartogat a vármegyének az élelmiszeripar újrafejlesztése; valamint a térség együttműködése a szegedi egyetemmel. Utóbbi minőségi munkaerőt és minőségi fogyasztói réteget teremthet, amely szintén hozzájárulhat a gazdasági növekedéshez – fejtette ki.

A korábbi, nagytérségi fejlesztési elképzelésekről szólva elmondta: Békés vármegye „sokkal nagyobb perspektívák elé nézhetne”, ha Románia csatlakozna a schengeni térséghez, valamint Szerbia belépne az unióba. Ez „kiszabadítaná” Békést a perifériális szerepből, és ismét közlekedési-gazdasági csomóponttá válhatna. A miniszter úgy fogalmazott, reméli, hogy Románia „most már a nagyon közeli jövőben csatlakozik” Schengenhez.

Navracsics Tibor elmondta, az általa hétfőn egyéni képviselői indítvány formájában benyújtott törvényjavaslatról is egyeztetett Békéscsabán, amely a polgármesterek fizetését rendezné. Elmondta, reményei szerint jövő hétfőn elkezdődhet a törvénytervezet általános vitája.

Takács Árpád főispán a sajtótájékoztatón elmondta, a közigazgatási és területfejlesztési miniszter először a járási hivatalok vezetőivel találkozott; majd a dél-alföldi gazdaságfejlesztési zóna kormánybiztosával, Bányai Gáborral és a négy vármegyei országgyűlési képviselővel egyeztettek egyebek mellett a kitörési pontokról és a demográfiai helyzetről. Ezt követte a polgármesterekkel való egyeztetés.