Fotó: MTI/Soós Lajos
Hankó Balázs kultúráért és innovációért felelős miniszter (b) és Koch Máté olimpiai aranyérmes párbajtőröző a párizsi olimpián és paralimpián eredményesen szerepelt sportolók gálavacsoráján a Millennium Házában 2024. október 16-án

A tárcavezető úgy fogalmazott, az a szellem és kreativitás, ami az olimpikonokban és paralimpikonokban megvan, a magyar géniuszt jelenti.

Hirdetés

„Különleges az az érzés, amit akkor érzünk, amikor nektek szurkolunk és értetek szorítunk. Ez mutatja meg, hogy magyarnak lenni büszkeség, kiváltság és küldetés” – fogalmazott Hankó Balázs, aki kiemelte: „büszkék vagyunk arra, hogy minden második olimpikonunk, paralimpikonunk egyetemista, és arra, hogy a 34 éremből 20 magyar egyetemistához kötődik”.

Schmidt Gábor, a Honvédelmi Minisztérium sportigazgatási és fejlesztési ügyekért felelős helyettes államtitkára köszönetet mondott a sportolóknak „a felejthetetlen pillanatokért, az érmekért és a párizsi csodákért”. Kijelentette, a nyári olimpián és paralimpián részt vett sportolók „sporthősök”, akik példaképei lehetnek mindenkinek.

„Igazi nagykövetei vagytok az országnak, a nemzetnek, itthon azonban az a fontos feladatotok, hogy mindenkit ösztönözzetek a mozgásra, a sportolásra. Nem lesz mindenkiből világbajnok, vagy olimpiai bajnok, de a célunk az, hogy ne csak sportnemzet, hanem sportoló nemzet is legyünk, ebben kérem a segítségeteket, támogatásotokat” – mondta Schmidt Gábor.

Korábban írtuk

Fábián László, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) főtitkára köszönetet mondott a felsőoktatási intézményeknek azért, hogy az élsportolók számára lehetővé teszik a különleges tanmenetet.

„A ti példátok bizonyítja, hogy a sport mellett lehet tanulni, sőt, lehet magas szinten sportolni és mellette magas szinten tanulni” – hangsúlyozta.

Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) elnöke kiemelte, újdonság, hogy a kultúráért felelős tárca is fontosnak tartja a sikeres olimpikonok és paralimpikonok köszöntését, ez ugyanis korábban nem volt jellemző.

„A sport a kultúra része, meglátásom szerint ráadásul a legfontosabb része. Igazán szép élmény, hogy milyen csodálatosan és nagyszerűen beszéltetek, mert ez a kultúránkhoz tartozik. Úgy beszéltetek a saját sikereitekről, élményeitekről és úgy köszöntétek meg a szurkolóitoknak, támogatóitoknak a világ legszebb nyelvén, hogy abba beleremegett mindenkinek a szíve. Ezzel sokat tettetek a magyar kultúra és a sport ügyéért” – jelentette ki.