Donald Tusk arra reagált a parlamenti alsóház (szejm) szószékéről, hogy előtte Andrzej Duda elnök a tavalyi parlamenti választások évfordulója alkalmából mondott beszédében úgy ítélte meg: a kormány által előző nap elfogadott új migrációs stratégia nem segíti elő a határ biztosítását és az illegális bevándorlás korlátozását, lehetetlenné teheti viszont a lengyelországi menedéknyújtást a fehérorosz politikai ellenzéknek.

Hirdetés

„Egyetlen olyan eset sem fordult elő, hogy egy fehérorosz ellenzéki megpróbálta volna illegálisan átlépni a lengyel-fehérorosz határt a Lukasenka által szervezett csoportokban” – jelentette ki Tusk.

Mint magyarázta, a migrációs stratégia célja nemcsak a lengyel-fehérorosz határ védelme, hanem a halálesetek megelőzése is a migránsok, valamint a lengyel katonák és határőrök soraiban egyaránt.

A menedékjog ideiglenes regionális felfüggesztése tervéről Tusk elmondta: „senki sem beszél az emberi jogok felfüggesztéséről”, hanem arról van szó, hogy nem fogadnának el menedékjogi kérelmeket azon személyektől „akik Lukasenka szervezésében illegálisan kelnek át a határon”.

Korábban írtuk

Radoslaw Sikorski külügyminiszter később a szejmben újságíróknak kifejtette: a menedékjogi kérelmek benyújtását regionálisan korlátoznák, vagyis a határ térségében lépne érvénybe, az időbeli korlátozás pedig például 90 napot jelentene, az időszakot a parlament jóváhagyásával meghosszabíthatnák.

A miniszter elismerte: a fehérorosz határnál megjelenő külföldiek között „szegény emberek” is akadnak, a kormány által elfogadott szabályozás ezért tekintettel lesz az úgynevezett „érzékeny csoportokra”.

A több témára is kitérő, a kormány iránt nagyrészt kritikus államfői beszédről Donald Tusk parlamenti felszólalásában kijelentette: egyetlen beszéd vagy „pártpolitikai nyilatkozat„ sem változtat azon, hogy a tavaly októberi parlamenti választásokon a lengyelek „nagy nemzeti felbuzdulásban, amely ma szerencsére a demokratikus választásokban ölt testet”, egy „rossz kormányt” váltottak le, és „megszabadították Lengyelországot a hazugságtól, a korrupciótól és a tehetetlenségtől”.

Tusk beszéde során a fő ellenzéki frakció, a Jog és Igazságosság képviselői kivonultak az ülésteremből. Jaroslaw Kaczynski pártelnök ezt újságíróknak ezt azzal indokolta, hogy Tusk a felszólalásával alkotmányt sértett, mivel a lengyel alaptörvény 140. cikkelye szerint az államfő parlamenti beszédét nem követheti képviselői vita.