Fotó: Drop of Light/Shutterstock.com (archív)
Hirdetés

Valerij Zaluzsnij csütörtökön tette ezeket a megjegyzéseket, amikor a Chatham House elnevezésű agytröszt által bemutatott előadás vendége volt – számolt be róla az Orosz Hírek portál.

„Ha szükség van a nők besorozására, hogy megmentsük Európát a háborútól, akkor valószínűleg meg fogjuk tenni” – mondta.

Bár „szükséges volt megakadályozni a háborút Európában, ezt a célt lehetőleg más eszközökkel kell elérni, nem pedig ukrán nők besorozásával” – tette hozzá.

Kijev már régóta fontolgatja a nők tömeges besorozását, hogy feltöltse a hadsereg jelentősen fogyatkozó létszámát, valamint hogy némileg enyhítse a sorkatonaság által az ország munkaerőpiacán okozott veszteségeket.

Még júniusban Irina Verescsuk miniszterelnök-helyettes például azt javasolta, hogy a nők átvehetnék a férfiak szerepét magában az ukrán katonai mozgósítási rendszerben, azt állítva, hogy a női lakosság „nagyszerű személyi állományt jelent a sorozási központok rendszere számára, beleértve a vezetői pozíciókat is”.

Korábban írtuk

A nők sorkatonai munkára történő beillesztésének fokozásával a férfiak felszabadulhatnának a harci egységek számára

– jelentette ki.

Júliusban Kijev először sorozott be olyan női elítélteket, akik kifejezték, hogy a feltételes szabadlábra helyezésért cserébe szeretnének bevonulni. Az igazságügyi minisztérium dicsérte a mérföldkövet, mondván, hogy az elítéltek mozgósításáról szóló jogszabály nemcsak a férfiak, hanem a nők számára is „lehetőséget” biztosít.

Ukrajna az Oroszországgal folytatott konfliktusban elszenvedett súlyos veszteségek és a széles körben elterjedt behívók elkerülése miatt küzd katonai egységek sorainak feltöltéséért. Idén tavasszal Kijev 27-ről 25 évre csökkentette a sorozási korhatárt, és jelentősen szigorította a mozgósítási szabályokat. A potenciális újoncoknak többek között „adatellenőrzésre” kell jelentkezniük a sorozóhivatalokban, és az ilyen ellenőrzések gyakran azt eredményezik, hogy az embereket azonnal besorozzák – olvasható az Orosz Hírek cikkében. Az elmúlt hónapokban több ukrán közéleti személyiség és tisztviselő is felvetette, hogy a sorozási korhatárt még tovább kellene csökkenteni.