Hirdetés

2024. október 19-én, szombaton 14 órától várják a szervezők a “Pannóniásokat” és persze minden érdeklődőt az Északi Járműjavítóban. A rendezvény 14 és 17 óra között – a Közlekedési Múzeum 125. évfordulója alkalmából – 125 Ft/fő jegyáron látogatható. A belépőjegy magában foglalja a “Mivel megyünk? Energiamix a közlekedésben” című időszaki kiállítás megtekintését, valamint a kísérőprogramokat. A kedvezményes belépőjegy előzetesen online a https://bit.ly/3NhMMga oldalon, illetve a helyszínen is megváltható.

A programot dr. Schneller Domonkos, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum (MMKM) főigazgatója nyitja meg 14 órakor, majd bemutatásra kerül a Múzeum megbízásából készült “Fekete piros csíkokkal – A Pannónia története” című film, amely hiánypótló módon több mint tíz megszólaló visszaemlékezése mentén mutatja be a 21 éves gyártás történetét. A Csepel Művek dolgozói, gyűjtők, mérnökök, építők és számos szakember idézi fel a Pannóniához kötődő emlékeit és osztja meg gondolatait. 

A vetítést 15:15-től különleges kerekasztal-beszélgetés követi, amelynek keretében a látogatóknak lehetősége adódik találkozni a film emlékezetes megszólalóival. A program résztvevői Fóti Gyula (a Pannónia MGTSZ elnöke), Hidvégi János (MMKM, főmuzeológus), Maróti József (gyűjtő) és Ocskay Zoltán (járműtörténész) lesznek. Moderál: Merczi Miklós (MMKM, főosztályvezető). 

A 17 óráig tartó rendezvényen megtekinthető a Múzeum gyűjteményébe tartozó összes Pannónia jármű, többek között egy 1967-es oldalkocsis Pannónia T5-ös, amely megjárta a pekingi Olimpiát, így a tulajdonosok leleményes átalakításai mellett az utazás pora is megfigyelhető még a járművön. A kiállított tárgyak közt szerepelnek továbbá proto- és kísérleti típusok is az 1960-as és 1970-es évekből. A Múzeum a Pannónia motorkerékpárral érkezőknek parkolóhelyet biztosít az Északi Járműjavító szabadtéri parkolójában.

Korábban írtuk

2024. október 20-án, vasárnap 10 és 17 óra között a kiállított motorkerékpárok ugyancsak körbejárhatóak az Északi Járműjavító Dízelcsarnokában, valamint a Pannónia történetét bemutató film egész nap megtekinthető a rendezvénytérben. A látogatóknak meleg öltözék javasolt, mivel az ipari csarnok nem fűthető.