Fotó: képernyőkép/YouTube
Magyar Márton
Hirdetés

Hiába merült fel már jóval az európai parlamenti választások előtt, hogy súlyos visszaélések történhettek a baloldali vezetésű III. kerületben, Óbuda polgármestere, az azóta korrupciós ügyben meggyanúsított és emiatt rács mögött ülő Kiss László mégis újrázni tudott.

„Az talán sokak figyelmét elkerülte, hogy a választások előtti időszakban a helyi baloldalt támogatta egy rejtélyes, azóta már nem aktív web- és a hozzá köthető Facebook-oldal, az Óbudai Index. Az oldalon rendre a Fideszt támadó és Kisséket támogató tartalmak jelentek meg a választást megelőzően, utolsó posztjukban még meg is ünnepelték Kiss László ismételt megválasztását – írja a Magyar Nemzet.

A napilap internetes kutakodásba kezdett. Így derült ki, hogy a baloldalt támogató weboldalt a választások előtt egy évvel hozták létre. Az archívumban megtalálható verzió alapján nem rendes hírportálként, inkább blogként működött, nincs impresszum, semmilyen kapcsolatra utaló információ, viszont az egyértelmű, hogy politikai tartalmú fizetett reklámokra is költöttek. A honlap utolsó módosítása 2024. augusztus 13-án történt.

Figyelemre méltó, hogy egy nappal később, augusztus 14-én vették őrizetbe az óbudai korrupciós ügyben nyomozó ügyészek Kiss Lászlót. Helyettese, Czeglédy Gergő kezén nem sokkal korábban, júniusban kattant a bilincs. Jelenleg mindketten letartóztatásban vannak, többek között vesztegetéssel gyanúsítják őket.

A Magyar Nemzet úgy tudja: az Óbudai Indexnek dolgozott Magyar Péter öccse, Magyar Márton is. Mindezt erősíti az a birtokukba jutott videó, amiben látható, hogy Magyar Márton mikrofonnal a kezében óbudai fideszes képviselőket zaklat. Azt ugyanakkor a képviselők kérdésére nem akarta Magyar elárulni, hogy milyen portáltól érkezett és a sajtóigazolványt sem volt hajlandó felmutatni.

A Magyar Nemzet megkeresésére Magyar Márton azt állította, hogy nem dolgozott az Óbudai Index nevű oldalnál, de azt elismerte, hogy segített nekik anyagokat készíteni. További kérdéseikre azonban nem kívánt válaszolni és bontotta a vonalat.

Ezért azt már nem tudták tőle megkérdezni, hogy kapott-e pénzt, és ha igen, mennyit ezekért a munkákért. Az azonban ma már tudható, hogy a fideszeseket vehemensen támadó Magyar Márton ettől függetlenül milliókat zsebelt be az államhoz köthető cégektől.

Korábban írtuk

Múlt héten derült ki, hogy Magyar Péter öccse kommunikációs tanácsadói feladatokat látott el a Volánbusznál. Magyar Márton ugyanabban az évben dolgozott az állami vállalatnak, amikor Magyar Péter a cég igazgatóságában ült.

A Propeller írta meg, hogy Magyar Márton 2023. február 1. és 2023. december 31. között állt jogviszonyban a Volánnal.

A Magyar Nemzet ezután megtudta: Magyar Mártonnal kommunikációs tanácsadói szerződést kötött a cég, a megállapodás havi 750 ezer forintról szólt.

Magyar Márton tehát úgynevezett külső kommunikációs munkatársként összesen több mint nyolcmillió forintra tehetett szert tizenegy hónap alatt. A napilap úgy értesült, a fiatalabbik Magyart az akkori vezérigazgató vette fel a társasághoz.

„Fontos egybeesés, hogy a két testvér lényegében éppen egy időben kapott állást a Volánnál: Magyar Mártonnal 2023 februárjával kötöttek szerződést, Magyar Pétert pedig márciusban nevezték ki a cég igazgatósági tagjává. Nagyjából egyszerre is távoztak: előbbi az év végével, utóbbi november 30-án. További sajátos hasonlóság, hogy a Volánbusznál – kevesebb mint egy év alatt – Magyar Márton nagyjából 8,2 milliót szerezhetett meg, Magyar Péter majdnem ugyanennyit, 7,7 millió forintot” – írták.

De nem a Volánbusz az egyetlen köztulajdonban álló cég, ahonnan mindketten fizetést kaptak – miközben Magyar Péter a Diákhitel Központot vezette, testvére az egyik olyan beszállítónál dolgozott, amelynél vaskos túlárazást állapított meg az állami ellenőrzés.

Fotó: képernyőkép

Ahogy arról korábban honlapunk is beszámolt, az Átlátszó nemrégiben nyilvánosságra hozta a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal jelentését, amely a Magyar Péter vezette Diákhitel Központ szerződéseiről szólt. A vizsgálat túlárazott megállapodásokra derített fényt. Megemlítették a PlanB Magyarország Kft-t. is, amelytől a Media1.hu portál értesülése szerint Magyar Péter öccse, Magyar Márton 2019 nyarától fizetést kapott.

A diákhiteles szerződések ügyében a Media1 kérdéseket intézett a Tisza Párthoz, a megkeresésre választ is kapott a portál. Ebben a párt elismerte, hogy Magyar Péter testvére dolgozott a PlanB-nél. Azt írták, a kft. mintegy hat hónapon át foglalkoztatta Magyar Mártont projektmenedzserként és ezért havi háromszázezer forint fizetést kapott. Hozzátették, Magyar Márton 2020 februárjában maga mondott fel, de azt nem írták, miért döntött így.

Érdekesség, hogy Magyar Márton azt is állította, az általa nemrégiben létrehozott Kontroll Média független projekt a Tisza Párttól, ugyanakkor néhány nappal indulásuk után, az MTVA előtti, kis létszámú tüntetésen épp Magyar Márton kérdezte a testvére által szervezett demonstráción részt vevőket mint riporter.