Hirdetés
Fotó: Demokrata/Vermes Tibor
Velekei László

Az együttes 1979-ben alakult, a Magyar Állami Balettintézet akkori végzős osztálya alapította a társulatot, első vezetőjük Markó Iván volt. 1979. november 1-jén tartották első bemutatójukat, a Markó Iván koreografálta Nap szerettei című előadást. Az együttes megalapítása nemcsak a város, hanem a hazai táncélet, és az egész magyar kulturális élet történetében mérföldkő: az elmúlt negyvenöt évben több, mint 170 bemutatót tartottak, több, mint kétmillióan látták a társulat 2854 előadását, amelyet nem csak Győrben, hanem összesen 192 városban láthatott a közönség – itthon és a nagyvilágban.

Fotó: Vermes Tibor/Demokrata

Negyvenöt év hatalmas szám, szerencsésnek tartom magam, mert ebből huszonhat év számomra is megadatott, ráadásul Markó Ivánnal és Kiss Jánossal, a társulat korábbi vezetőivel, e két csodálatos táncművésszel is együtt dolgozhattam. Van múltunk és van jövőnk. Tradíció és innováció: én ebben hiszek – hangsúlyozza Velekei László, jelenlegi igazgató, aki 2020-ban vette át a társulat vezetését. Leszögezi: kiemelten fontosnak tartják, hogy a kicsiktől az idősekig minden generációt meg tudjanak szólítani, hiszen ma is magukénak vallják a Markó Iván-i örökséget: „a művészetünk a közönséggel együtt válik teljes egésszé“.

Fotó: Vermes Tibor/Demokrata

Indul a balettvonat

A jubileum tiszteletére imázsfilm is készült, amelyet rendhagyó módon a Győri Nemzeti Színház tetején forgattak: a film különleges látványvilága és a szokatlan perspektívája jól szimbolizálja, hogy a következő időszakban a társulat kilép a megszokott keretek közül: a jubileumi évaduk programsorozatát számos rendhagyó, különleges esemény színesíti. Ilyen többek között az „Ebédelj egy táncossal!” elnevezésű program, amelynek keretében az együttes nézői, követői között sorsolással kiválasztott szerencsés résztvevők egy exkluzív ebéd mellett találkozhatnak és beszélgethetnek a Győri Balett egy-egy táncművészével a Lamaréda étteremben. Az esemény házigazdája Bajári Levente Harangozó-díjas táncművész lesz, aki moderálja a kötetlen beszélgetést. Az évfordulóhoz kapcsolódóan indul a „Hallgatlak!” podcast-sorozat is, amelyben a Győri Balett egykori és jelenlegi tagjai mesélnek az együttesről, karrierjük állomásairól és személyes élményeikről. A beszélgetéseket Mohácsi Szilvia kulturális újságíró vezeti, és havonta újabb epizódokkal várják a hallgatókat a spotify-on. Jövő tavassal a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút Zártkörűen Működő Részvénytársasággal közösen egyedülálló kampányba kezdenek: a GYSEV és a Győri Balett együttműködésében balettvonat indul, amely különleges látvány- és hangzóanyagokkal gazdagítja az utazási élményt, többek között flashmobokkal és egyelőre még nem publikus kreatív meglepetésekkel.

Fotó: Vermes Tibor/Demokrata

A Győri Balett Vándorinstallációja szintén izgalmas eleme lesz a jubileumi programsorozatnak. A mozgó kiállítás a balettet népszerűsíti, és tíz győri iskolában lesz látható 2-3 hétre, ezzel is közelebb hozva a fiatalokhoz a táncművészetet. Az installáció október 20-án a Széchenyi István Egyetem hallgatói számára lesz elsőként elérhető, majd számos további oktatási intézménybe látogat el, hogy a balett szépségeit minél szélesebb közönséggel ismertesse meg. A „Filter – beszélgetős teadélután” című esemény során a balett régi és új tagjai, táncművészek, fotóművészek és újságírók idézik fel az együttes 45 éves gazdag és színes múltját. A rendezvényt a Főapátság híres teái kísérik, különleges hangulatot varázsolva az alkalmak köré.

Korábban írtuk

Tánc a csillagok között

A Győri Balett idei első premierjét november 9-én tartja: a „Tranzit est” című előadás során a közönség két nemzetközi koreográfus vezetésével utazásra indul. Jordan James Bridge Falling into Jupiter című sci-fi balettjében egy idegen bolygóra lépünk, ahol az emberi létezést egy másik életforma tükrében próbáljuk megérteni, míg Kim Jung-a Mirror című saját tudatunk mélyére tekinthetünk, ahol felfedezhetjük önmagunk arcképét is.

Az együttes az évfordulóra egy extrákkal kiegészülő előadássorozattal is készül. A Markó-Gombár bérlet – Markó Ivánról és Gombár Juditról elnevezett bérlet az együttes két meghatározó művésze iránti tisztelgés is – keretében a közönség négy különböző táncelőadást tekinthet meg az évad során: a Peer Gynt, a GisL, az Éva és Ádám című esteket, valamint a 20. Magyar Táncfesztivál egyik nagyszínpadi produkcióját. Ezzel a bérlettel a Győri Balett meglévő és bővülő repertoárjának izgalmas darabjait továbbá a hazai táncművészet egy kiemelkedő előadását tekinthetik meg a tánc rajongói.