Fotó: MTI/Vajda János
Hirdetés

Koncz Zsófia úgy fogalmazott, a kormányzat minden erejével azon dolgozik, hogy a magyar családokat segítse. Ennek része az otthonteremtésben való segítség, illetve a munka és a család közötti egyensúly megteremtése.

Az államtitkár hangsúlyozta, minden gyermek számára ingyenesen elérhető az óvodai ellátás, és a közelmúltban újra elérhetővé tették a bölcsődei térítési díj támogatását. Amikor bölcsődék és óvodák épülnek, azzal munkahelyeket is létrehoznak – jegyezte meg.

Koncz Zsófia, aki a térség országgyűlési képviselője is, hozzátette, az elmúlt időszakban mintegy másfél milliárd forintot költöttek szerencsi intézmények felújítására vagy újak építésére. Korábban református óvoda épült a városban, a közelmúltban pedig egy új görögkatolikus bölcsőde alapkövét tették le a zempléni városban.

Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár az átadón elmondta, a katolikus óvodaprogramban országszerte tizenháromezer férőhely újult meg, ebből négyezer újként épült. Hozzátette, az Egri Főegyházmegye a programban huszonhat óvodát épített és hatot felújított összesen harminckét településen.

Korábban írtuk

Az államtitkár hozzátette, akkor amikor egyházi óvoda vagy iskola építését támogatja a kormány, azt a szellemiséget is át akarják adni, amiben az intézmény névadója és családja élt. Hozzáfűzte, azt tapasztalja, hogy sok európai nemzet irigykedve nézi azt az összefogást, amit a magyar állam az egyházakkal tesz. Példaként említette a kétmillió lakosú Szlovéniát, ahol egyetlen katolikus iskola működik, de állami támogatás nélkül.

Mi azt gondoljuk, hogy minden egyes támogatás és segítség sokszorosan térül meg nekünk keresztényeknek és a nemzetnek is – fogalmazott Soltész Miklós.

A Bocskai István Katolikus Gimnázium, Technikum és Óvoda Szent Kinga Tagóvodája a volt szerencsi római katolikus plébánia átépítésével készült el. A korábbi 250 négyzetméteres ingatlanhoz egy 750 négyzetméteres épületet építettek. A négycsoportos óvodába jelenleg nyolcvanöt gyermek jár. Az új óvodát Ternyák Csaba egri érsek áldotta meg.