Fotó: ShutterStock/Fotophoto
Hirdetés

Így, vagy úgy, de minden uniós szereplőt meglep az a lengyel döntés, amely szerint az ország felfüggeszti a menekültjog passzusait és paragrafusait. De csak regionális és ideiglenes értelemben. Mindannyian tudjuk, hogy az Európai Bizottság új menekültügyi paktuma nem a szervezet legsikeresebb alkotása, olyan államok sem hajlandóak elfogadni, mint például Hollandia, amelyek meglehetősen szabados és nagyvonalú bevándorláspolitikát folytattak eddig.

Lengyelországban viszont valami egészen másról van szó. Ismerni kell a legegyszerűbb, leghétköznapibb lengyel lelkeket, nemcsak a politikusok érzelmi világát, mert az utca embere is azzal a félelemmel tér nyugovóra este, nehogy reggel német vagy orosz parancsszóra kelljen ébrednie.

Donald Tusk, az ország liberális miniszterelnöke úgy döntött, lezárja a lengyel állam keleti határát, mert most onnan fenyeget veszély.

Úgy véli, hogy két évvel ezelőtt pont azzal akart bizonytalanságot, sőt, kezelhetetlen állapotokat okozni Minszk és Moszkva Lengyelországnak, hogy a belorusz hatóságok seregestül tolták át a határon a harmadik világból érkező, főként muszlim migránsokat. A statisztikák szerint év eleje óta 26 ezer határsértés történt a lenygel-belorusz szakaszon, Varsó állítja, hogy szinte minden migránsnak orosz vízum volt a zsebében. „Lengyelországba csak olyanok jöjjenek, akik dolgozni, adót fizetni, tanulni, integrálódni akarnak” – jelentette ki most Donald Tusk sajtóhírek szerint. Ő a keletről érkező ellenőrizetlen migránsáradatot Lukasenko és Putyin fegyverének, megjelenésüket pedig a lengyelek elleni hibrid háborúnak tekinti.

De nézzük most a kérdés körül kialakult káoszt! A lengyel határőrség, a Straz Graniczna lőparancsot kapott. A lépést elsősorban Mateusz Sitek határőr esetével indokolták, akit a nyáron halálra késelt egy Kelet felől érkező migráns. Így indokolt is lehet a lőparancs. Igen ám, de azóta három határőrt is perbe fogott a lengyel igazságügy, mondván indokolatlanul használták a fegyverüket. Tegyük hozzá, figyelmeztető lövésekről volt szó… Akcióba lépett a Grupa Granica, ez a külföldről finanszírozott civil szervezet is, amely a Helsinki megállapodás és az emberi jogok nagy védelmezőjeként aposztrofálja magát. Szerinte a keleti határon történt 2021-es események becsélesek szerint 100-200 muszlim migráns halálát követelték, olyan brutális volt a Straz Graniczna fellépése. Érdekes, de a világ semmit sem tud erről…

Korábban írtuk

Rendkívül heves politikai vita alakult ki a nemzeti konzervatív párt, az ellenzékbe szorult PiS és a liberális kormány között. A PiS állítja, hogy a kabinet – mondjon bármit Donald Tusk – a migránsoknak kedvez, a PiS viszont a határt védő katonák biztonságát helyezné előtérbe. Az egy dolog, hogy Varsó 918 milliárd forintot költ keleti határkerítésére, és annak minden műszaki tartozékára – tette hozzá Jaroslaw Kaczynski pártja, de a katonákra is vigyázni kell. (Lengyelországban egészen más a hadsereg társadalmi státusa, mint Magyarországon, ez vonatkozik a határőrségre is, amit mind a mai napig meghagyott a mindenkori lengyel vezetés.) A vitához kapcsolódik az a Tusk-féle vád is, amely szerint a PiS kormányzása idején 400 ezer idegent telepített be az országba. Az nem derült ki, hogy itt közel-keleti, afrikai, vagy éppenséggel ukrajnai emberekről szól-e a fáma. Mert az ukrán-orosz háború előtt is körülbelül 1,5 millió ukrán vendégmunkás élt és dolgozott Lengyelországban, a háborús menekültekkel együtt pedig körülbelül 2,5 millióra nőtt a számuk.

Új hír, hogy Donald Tusk több tucat – egyes források szerint 5, mások szerint egyenesen 47 – migránstábor, szalonképesebb nevén befogadó központ létesítésére adott utasítást.

Sikorski külügyminiszter pedig a nagy keménykedés árnyékában annyit azért hozzátett a kormányzati nyilatkozatokhoz, hogy különbséget tesznek a határon felbukkanó idegenek között, bizonyos „érzékeny csoportok” más elbánásban részesülnek majd, itt elsősorban a mélyszegénységből érkező migránsokra utalt. Azt mondtuk ugyebár, hogy káosz van Lengyelországban…

Nagyon rosszul fest az állam demográfiai helyzete.

Míg 2019-ben 400 ezer lengyel gyerek született, addig tavaly már csak 272 ezer. Több forrás szerint a PiS által meghirdetett – valójában az Alkotmánybíróság hozta a szigorító határozatot – abortusztilalom alatt 80-200 ezer nő hajtatta el a magzatát illegális úton. Donald Tusk azonban nemrég teljes mértékben felszabadította az abortusz tilalmat. A parlament nem szavazta volna meg ezt a lépést, ezért egy minisztériumi rendelettel tette meg az igencsak megdöbbentő lépést.

A lengyel miniszterelnök a brüsszeli vezetés zsebében van, ez egyértelmű. Előbb pocskondiázta a magyar határvédelmet és hazánk migrációs politikáját, most viszont éppen ő vezeti be a tiltást. De milyet! Ezt a rendelkezést a lengyel kormánypárti sajtó regionálisan érvényes, tehát csak a keleti határra vonatkozó intézkedésként mutatja be.

Csakhogy eközben Donald Tusk Nyugatról számos illegális migránst engedett és enged be,

törleszkedve ezzel nagy mentora, Ursula von der Leyen és a brüsszeli liberális elit lábához. Nem véletlenül foglalkozik a lengyel sajtó – a negatív demográfiai helyzet kapcsán is – például Lublin városával, amit egyszerűen csak mini Nigernek nevez, a szórakozóhelyeket megtöltő, népes fekete közösségek miatt.

Szóval káosz van a barátainknál…