Fotó: ShutterStock/photocosmos1
Hirdetés

A koalíció tavaly megállapodott abban, hogy a Külügyminisztérium nem finanszíroz tovább ilyesmit – panaszkodott Christoph Meyer parlamenti frakcióvezető-helyettes a Bild című lapnak, miután kiderült, hogy az FDP vétója ellenére Baerbock továbbra is az adófizetők pénzéből finanszírozza az NGO-kat a Földközi-tengeren.

Az FDP felszólította Annalena Baerbock szövetségi külügyminisztert, hogy haladéktalanul állítsa le a tengeri mentő magánszervezetek pénzügyi támogatását.

„A Bundestag egyértelműen bejelentette, hogy erre nem lesz több adópénz. Arra számítok, hogy mostantól tiszteletben tartják a parlament akaratát”

–tálalt ki az FDP parlamenti frakcióvezetője, Christian Dürr a Bild című lapnak.

Ingo Gädechens Bundestag-képviselő (CDU) is bírálta a civil szervezetek támogatását:

Korábban írtuk

„Az illegális migránsokat, akiknek már nem kellene átlépniük a német határt, német adópénzből viszik át a Földközi-tengeren! A politika nem lehet ennyire őrült.”

Kiderült, hogy Baerbock külügyminiszter ismét 1,9 millió euró körüli összeget tervez, bár kollégái, Olaf Scholz szövetségi kancellár (SPD) és Christan Lindner szövetségi pénzügyminiszter (FDP) egyértelműen elhatárolódtak az embercsempész egyesületek támogatásától.

A CDU szerint a kifizetések álcázása érdekében Baerbock egyszerűen áthelyezte a pénzt a „Társadalmi csoportok nemzetközi tevékenységei” című kis költségvetési tételből a sokkal nagyobb „Humanitárius segély”-kalapba, ezzel azt a látszatot keltve, mintha a segélynyújtást leállították volna, de a nem ez történt. A kedvezményezettek, a „Sea Eye”, „SOS Mediterranee” és „SOS Humanity” továbbra is kapják a pénzeket.