Fotó: Lola Álvarez Bravo, 1944 körül Diego Rivera & Frida Kahlo Archives, Guillermo Kahlo, 1932. Diego Rivera & Frida Kahlo Archives

Miközben Frida Kahlo képeinek művészi értékéről megoszlanak a vélemények, vitathatatlan tény, hogy ő az a női festőművész, akiknek arcképével gyakorlatilag bármit el lehet adni. Halála után a popkultúra egyik ikonja lett, holott sokáig csak a korszak egyik legismertebb mexikói festője, Diego Rivera feleségeként tartották számon.

Az 1907-ben született Frida alig volt hétéves, amikor a járványos gyermekbénulás következtében jobb lába maradandóan károsodott, majd tizennyolc évesen pedig olyan súlyos buszbalesetet szenvedett, hogy egy évet ágyban kellett töltenie. Ekkor kezdett el komolyabban foglalkozni a festészettel, melyet ugyan soha nem tanult, de önmagát képezve egyre professzionálisabban kezdett művelni. Első modelljei a családtagjai és a barátai voltak, a megfestett portrék pedig nemcsak a művészi útkeresésben segítették, de az őt ért traumák feldolgozásában is.

Bár kevesebben tudják, de a festészet mellett a fotográfia is fontos szerepet játszott Frida életében, hiszen nagyapja és apja is hivatásos fotográfusok voltak. Ő maga is jelentős gyűjteményt hozott létre, melyben a XIX. századi dagerrotípiák és vizitkártyák mellett családtagjai és barátai fotói, valamint a róla készült portrék is megtalálhatók. Miközben a fénykép számára a múlt értékes relikviája volt, a több mint hatezer fényképet számláló gyűjteménye halála után a Kék Ház néven ismert mexikóvárosi otthona elzárt fürdőszobájába került, és csaknem ötven éven át rejtve maradt a nyilvánosság elől. 2003-as felfedezése után azonban nyilvánvalóvá vált, hogy számos karizmatikus műve ered fotográfiai kompozícióból.

A Frida Kahlo fotógyűjteménye című kiállításra ezekből az újonnan fellelt fényképekből válogatott 241 korábban nem publikált fotót Pablo Ortiz Monasterio, kurátor, fotográfus, a mexikói fotográfia történetének szakértője. A hat tematikus részből – Gyökerek; A Kék Ház; Politika, forradalmak és Diego; Megtört test; Frida szerettei; Fotográfia – álló tárlat Frida életének különböző korszakait jeleníti meg, a felvételeken Frida számára fontos emberek szerepelnek.

A fényképek történeti és művészi értékét növeli az is, hogy közülük jó néhányat olyan világhírű, Fridával közeli barátságban álló fotográfusok készítettek, mint Man Ray, Martin Munkácsi, Edward Weston, Brassaï, Tina Modotti, Nickolas Muray, Pierre Verger, valamint Lola és Manuel Álvarez Bravo.

A kiállítás 2009-es mexikóvárosi bemutatója óta járja a világot, húsz városban már közel egymillióan nézték meg. Magyarországon először a Mai Manó Házban láthatja a közönség 2025. január 12-ig.

A kiállítás létrehozói a Frida Kahlo és az Anahuacalli Museum, a Diego Rivera & Frida Kahlo Archives, valamint a Bank of Mexico, a Diego Rivera és Frida Kahlo Museum Trust vagyonkezelője.

Hirdetés
Korábban írtuk