Orbán Viktor magyar kormányfő, Robert Fico szlovák miniszterelnök és Aleksandar Vucic szerb elnök révkomáromi csúcstalálkozójának középpontjában az illegális migráció elleni közös küzdelem áll – hangsúlyozta Kalas Vivien, aki felhívta a figyelmet arra is, hogy egyéves múltra nyúlik vissza a magyar és szerb együttműködés, amely nemcsak a két ország határán, hanem Szerbia déli mezsgyéinél is jelentősen visszavetette a migrációs lendületet.

Hirdetés

A főreferens szerint a két állam együttműködése még komoly tartalékokkal rendelkezik, ami az emberi erőforrást illeti, és amit ki lehet terjeszteni Szlovákia felé is. Északi szomszédunk ugyanis nemcsak érdekelt, de eltökélt is az illegális migráció megfékezésében – írj a hirado.hu.

További perspektívaként ott van az Ausztria és Horvátország felé történő nyitás lehetősége. Kalas Vivien Horvátországot az illegális migráció elleni küzdelemben olyan megkerülhetetlen szereplőnek nevezte, amely Magyarországhoz hasonlóan nem csak az Európai Unió, de a közösség schengeni övezetének is tagja. Mint fogalmazott: „nemcsak magyar, de szlovák nemzeti érdek is, hogy a horvátokkal összehangoljuk a migrációellenes stratégiánkat.”

A szakértő Ausztriát ugyanakkor „hagyományos partnerországnak” tartja. Mint mondta: „nyugati szomszédunknál most olyan kormány van hatalmon, amely az illegális migrációról az Orbán Viktor és Robert Fico által vezetett kabinetekhez hasonlóan gondolkodik.”

A tágabb értelemben vett térségben más kormányok is fékezni szeretnék az illegális migráció jelenlegi lendületét. Kalas Vivien ezzel a Giorgia Meloni által vezetett Olaszországra utalt, amely a közelmúltban megállapodott Albániával, hogy a Földközi-tenger felől Olaszországba érkező illegális migránsok sorsáról a balkáni országban létrehozott táborban dönt.

Olaszország ezzel az első olyan uniós állam, amely az EU-n kívül hozott létre hivatalos fogadótábort. A főreferense szerint kézenfekvőnek tűnik, hogy ebben a kérdésben Olaszország a szövetségesünk lehet. Csakhogy egy római bíróság pénteken úgy döntött, hogy a már Albániába szállított egyiptomi és bangladesi migránsok nem biztonságos országból származnak, így ügyükben nem lehet az Európai Unió határain kívül dönteni. Az érintetteket az olasz partiőrség hajója már vissza is szállította az olaszországi Bariba.

A hirado.hu azon kérdésére, hogy a magyar–szlovák–szerb csúcstalálkozón szóba kerülhet-e a nyugat-balkáni országok uniós integrációja, Kalas Vivien kifejtette: Magyarország számára ez a kérdés prioritást élvez. A téma felmerült a néhány nappal korábban megtartott szerb–szlovák csúcstalálkozón is, ahol Robert Fico kifejtette, hogy nemcsak hazája, de az Európai Unió számára is hasznos, gazdasági értelemben pedig előnyös lenne a nyugat-balkáni országok mihamarabbi csatlakozása.

Korábban írtuk

Korábban Robert Fico is beszélt a találkozóról. A felvidéki Ma7 című magyar nyelvű honlap szerint a szlovák miniszterelnök az interjúban hangsúlyozta, hogy a találkozó középpontjában az Európai Unió külső határainak védelme, különösen a balkáni útvonalon keresztül érkező esetleges migrációs hullámok megfékezése áll – olvasható a közmédia hírportálján.