Az ENSZ főtitkára, António Guterres megérkezett az oroszországi Kazanyba, hogy részt vegyen a BRICS-országok csúcstalálkozóján. A Tatár Köztársaság Állami Tanácsának sajtószolgálata szerint Guterrest a kazanyi nemzetközi repülőtéren Farid Mukhametshin, a Tatár Köztársaság Állami Tanácsának elnöke fogadta.

Hirdetés

A főtitkár látogatását már a hónap elején bejelentették. Az orosz külügyminisztérium szerint az esemény világszenzáció, ami jól mutatja a találkozó jelentőségét a nemzetközi politikai színtéren – írja a lap.

Guterres részvétele azonban éles kritikát váltott ki Ukrajnából. Az ukrán külügyminisztérium közleményben bírálta, hogy az ENSZ-főtitkár elfogadta „a háborús bűnös Putyin meghívását Kazanyba”. A ukránok szerint ez rossz döntés, amely nem szolgálja a béke ügyét, és csak rontja az ENSZ hírnevét. Az ukrán diplomaták különösen sérelmezik, hogy Guterres elutasította Ukrajna meghívását az első globális békecsúcsra Svájcban, ám részt vesz az oroszországi eseményen.

A csúcstalálkozó hétfő kezdődött meg, amikor Vlagyimir Putyin orosz elnök már több kétoldalú találkozón is részt vett. A tárgyalások részleteiről egyelőre nem szivárogtak ki információk, de feltételezhető, hogy a BRICS-országok közötti gazdasági és politikai együttműködés erősítése, valamint a globális kihívásokra adandó közös válaszok állhattak a megbeszélések középpontjában.

A csúcstalálkozó fő eseménye kedden lesz, amikor is a XVI. BRICS-csúcstalálkozó plenáris ülése lesz Vlagyimir Putyin elnökletével. Az ülés szűk, majd kibővített körben folytatódik, ami lehetőséget ad mind a bizalmas egyeztetésekre, mind pedig a szélesebb körű párbeszédre a résztvevő országok között.

Korábban írtuk

A BRICS-csoport, amely Brazíliát, Oroszországot, Indiát, Kínát és Dél-Afrikát tömöríti, egyre növekvő befolyással bír a világpolitikában és a világgazdaságban. Az idei csúcstalálkozó különösen fontos lehet, tekintettel az aktuális geopolitikai feszültségekre és az Oroszország által Ukrajnában folytatott háborúra.

A csúcstalálkozón részt vesz Hszi Csin-ping kínai elnök és Narendra Modi indiai miniszterelnök is, ami tovább növeli az esemény súlyát. Jelenlétük rámutat arra, hogy a BRICS-országok komolyan veszik az együttműködést, és igyekeznek erősíteni pozíciójukat a globális színtéren.

Az orosz külügyminisztérium szerint a csúcstalálkozó célja a nem nyugati országok befolyásának demonstrálása. Ez különösen fontos Oroszországnak, amely a nyugati szankciók hatására egyre inkább a keleti és déli partnerei felé fordul gazdasági és politikai támogatásért.

A további részletekről IDE kattintva olvashat.