A választások nélkül hivatalban lévő ukrán államfő nemrég tért vissza nyugat-európai és amerikai körútjáról, amelyen a „győzelmi tervéhez” kért támogatást. Bár az USA és szövetségesei több fegyvert és lőszert ígértek, de nem támogatták tervét.

Hirdetés

„Mindent úgy mondok, ahogy én látom, és nem úgy, ahogy valakinek tetszik. A német fél szkeptikus a NATO-csatlakozásunkkal kapcsolatban, és ez tény”

– mondta Zelenszkij hétfőn Kijevben újságíróknak.

Elismerte, hogy Németország az USA után a második helyen áll az Ukrajnának nyújtott pénzügyi és katonai támogatások tekintetében, de azzal érvelt, hogy a berlini hatóságok „félnek a NATO-Németország témától, amikor az orosz reakcióról van szó. Erről van szó”.

Egy „nagyobb szövetség” befolyással lehet Németország véleményére

mondta Zelenszkij, kifejtve, hogy ez „egy magabiztos igen-t jelent az USA részéről”. Kijev úgy véli, hogy az Egyesült Államok vezette szövetségben „konszolidálódik a vélemény” Ukrajna tagságának kérdésében, ami „hatással lesz például Magyarországra és Szlovákiára is” – tette hozzá.

Korábban írtuk

Budapest és Pozsony nyilvánosan ellenezte Kijev NATO-felvételének gondolatát. Robert Fico szlovák miniszterelnök még azt is mondta, hogy amíg ő van hatalmon, megvétózza az indítványt, mert az világháborút váltana ki.

Zelenszkij azt is állította, hogy az Egyesült Királyság, Franciaország és Olaszország is támogatóként lépett fel az úgynevezett győzelmi tervvel kapcsolatban, de Washington összes európai szövetségese megvárja az amerikai elnökválasztás kimenetelét, mielőtt nyíltan elkötelezné magát.

A további részletekről IDE kattintva olvashat.