Austin szerdán Rómában újságíróknak nyilatkozva azt mondta, hogy „van bizonyíték arra, hogy KNDK-csapatok vannak Oroszországban”, hozzátéve, hogy „hogy pontosan mit csinálnak, azt még nem tudni”. A tárcavezető szerint Washington megpróbál további információkat szerezni az állítólagos telepítésről – írja az oroszhirek.hu.

Hirdetés

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy „komoly kérdés” lenne, ha Észak-Korea „Oroszország nevében részt kívánna venni ebben a háborúban”. Austin azt sem kívánta megmondani, hogy állítólag hány katona érkezett az országba, és hol tartózkodnak.

Múlt héten az ukrán Volodimir Zelenszkij azzal vádolta Észak-Koreát, hogy katonai kontingenst küldött az orosz csapatok támogatására az ellenségeskedésekben. Hétfőn ugyanezeknek az aggodalmaknak adott hangot Dél-Korea is, amely bekérette az orosz nagykövetet Szöulba, és „határozottan felszólította az észak-koreai csapatok azonnali kivonására és [a] vonatkozó együttműködés leállítására” Phenjannal, miközben „minden lehetséges eszközzel való válaszlépéssel” fenyegetőzött, ha ez nem történik meg.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt mondta, hogy Észak-Korea Oroszország „közeli szomszédja… minden területen fejlesztjük a kapcsolatokat”. Hozzátette, hogy a kettőjük közötti együttműködés „szuverén jogunk, és senkinek sem kell aggódnia, mert az együttműködés nem irányul harmadik országok ellen… Sok egymásnak ellentmondó információt látunk” – mondta, utalva Szöul vádjaira és a Pentagon állítására, miszerint azokat egyelőre nem tudta megerősíteni.

Korábban írtuk