A diplomata kedden a BRICS-csoport kazanyi csúcstalálkozóján ismertette az orosz álláspontot. Az Izvesztyija című orosz napilap kérte, hogy kommentálja Ivanisvili kijelentéseit.

Hirdetés

„Nem látok okot arra, hogy ne higgyek nekik. Ők [a grúz vezetés] a nyugati országokkal folytatott párbeszédre hivatkoztak, ami közvetlenül arra ösztönözte őket, hogy katonai akciót indítsanak Oroszországgal szemben. Nincs okom arra, hogy ne bízzak bennük”

– jelentette ki Lavrov.

Korábban a nap folyamán a kormányzó Grúz Álom párt alapítója és tiszteletbeli elnöke, Ivanishvili arról beszélt, hogy az ország volt miniszterelnöke, Irakli Garibashvili azt mondta neki, hogy hivatali ideje alatt egy magas rangú nyugati tisztviselő azzal a javaslattal kereste meg, hogy indítsanak háborút Oroszország ellen – számol be róla az Orosz Hírek.

„Irakli azt kérdezte: ‘Igen, de mit gondol, hány napig leszünk képesek harcolni?’. Három vagy négy napig, mondták neki. Azt kérdezte: ‘És ezért a három vagy négy napért elpusztítanál minket?’” mondta Ivanishvili az Imedi grúz műsorszolgáltatónak nyilatkozva.

Korábban írtuk

Garibasvili ezután biztosítékot kapott, hogy a grúzok „nem fognak mind meghalni” a rövid konfliktusban, és akkor „gerillamozgalmat indíthatnak az erdőben”, miközben a Nyugat ellátja őket – állította Ivanishvili. Bár a megkérdőjelezhető ajánlatot visszautasították, ez arra késztette a kormányt, hogy keményebben kezdjen reagálni az Oroszországgal való háborúra vonatkozó hasonló javaslatokra – tette hozzá az üzletember.

Ezek a legutóbbi megjegyzések megfelelnek a grúz vezetés korábbi állításainak, miszerint Tbiliszit többször is arra biztatták meg nem nevezett felek, hogy lépjen be az Oroszország és Ukrajna közötti ellenségeskedésbe.