Fotó: MTI/Bruzák Noémi
Illés Boglárka beszédet mond az Európai Uniós Civil Együttműködési Tanács (EuCET) budapesti konferenciáján 2024. október 25-én

Illés Boglárka az ötödik alkalommal megrendezett, Patrióta szellemi honvédők Európáért című rendezvényen azt hangoztatta, hogy Magyarország képes olyan racionális döntéseket hozni, amelyek valóban a magyar nép érdekeit tükrözik és szolgálják egy bizonytalan nemzetközi környezetben, és nem a külföldi érdekeket képviselik Magyarországon.

Hirdetés

Habár Európában komoly támadásnak van kitéve a magyar álláspont, globálisan rengeteg támogatást kapnak, ez pedig reményt ad arra, hogy a szolidaritás összekovácsolja az erőiket – mondta az államtitkár.

Kitért arra, hogy meg kell érteni az ország geopolitikai helyzetét: Magyarország a legkeletibb országa a Nyugatnak és a legnyugatibb állama a Keletnek. A magyarok egyszerre értik a keleti gondolkodásmódot, és büszkék keleti származásukra, ugyanakkor a nyugati világ részesévé is váltak több mint ezer éve, így értik a nyugati életstílust, életmódot is.

Ezért tud Magyarország – ahogy azt Orbán Viktor miniszterelnök is megfogalmazta – hídszerepet betölteni a Kelet és a Nyugat között – fűzte hozzá az államtitkár.

Korábban írtuk

Magyarország olyan gazdaságpolitikát folytat, amely mélyen gyökerezik a világ globális folyamataiban, mert érti, hogy az ország a globális gazdasági láncolatnak a tagja: a magyar GDP 78 százalékát az export adja, ennek következtében integrálni kell Magyarországot a világ folyamataiba méltányos és egyenlő módon – emelte ki Illés Boglárka.

Ezzel kapcsolatban azt is mondta, hogy a világ legnagyobb öt akkumulátorgyártója már jelen van Magyarországon, a nemsokára megvalósuló beruházásoknak köszönhetően pedig évi egymillióra nő a Magyarországon gyártott autók száma, így az ország valóban találkozási pont lett a keleti és nyugati cégek között.

Az államtitkár kitért arra is, hogy a jelenlegi globális világban, a liberális tendenciák között komolyan kell küzdeni a nemzetállamok szuverenitásáért, ugyanakkor a magyar kormány eredménye az európai uniós választáson rendkívüli módon tükrözi, hogy milyen erős legitimitással rendelkezik a már 14 éve regnáló kormány, ez pedig erőt ad ahhoz, hogy a jövőben is folytassák az eddigi szuverén és erőteljes külpolitikát.

Csizmadia László, a Civil Összefogás Fórum (CÖF) és az EuCET alapítója úgy fogalmazott, „Európa ébredését, népeink békevágyát nem lehet megakadályozni”, a választók politikai és gazdasági érdekeit az Európai Unió jelenlegi hibás és mesterséges környezetéből a valóságba kell helyezni.

Álláspontja szerint az unió működése azért kaotikus, mert az Európai Parlament (EP) és az Európai Bizottság munkája is arra irányul, hogy önálló jogalkotást vívjanak ki maguknak, az EP-ben – amelybe olyan képviselők is kerültek, akik nem akarják a választóik akaratát és bizalmát szolgálni – tényleges munka helyett pártcsatározásokat zajlanak.

A tagállami parlamenti választásokon pedig a jobboldalra szavazó többség akaratát akadályozzák a baloldali pártok azzal, hogy „elvtelenül összeállnak és áltöbbséget” alkotnak – fűzte hozzá.

Közben azonban ezek az emberek nem számolnak azzal, hogy az európai polgárok türelme elfogyhat, és ez polgárháborúhoz is vezethet – mondta az alapító.