A tárca tájékoztatása szerint 2020-ban a szakképzés megújításával az ösztöndíjrendszer is átalakult, hiszen az ágazati alapoktatás ideje alatt – mely a szakképző iskolában a 9., technikumban a 9-10. évfolyam – iskolatípustól függően minden tanuló általános havi 8-16 ezer forint ösztöndíjban részesül.

Hirdetés

Az ágazati alapoktatást követően a tanulók akár havi 59 ezer forint ösztöndíjat is kaphatnak tanulmányi eredményeiktől függően, amit később a duális képzésbe bekapcsolódva munkabér válthat fel. A duális képzésben részt vevő diákok havi munkabére akár a 168 ezer forintot is elérheti – ismertették.

Kiemelték, hogy az ösztöndíjkifizetések feltétele a beiratkozási folyamat teljes lezárása, így a szeptemberi és októberi tételek egyszerre érkeznek a tanulók számláira. A kéthavi támogatás több mint 172 ezer tanulót érint összesen közel 7,4 milliárd forint értékben. A teljes összeget pénteken a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal elutalta a tanulók részére – közölte a tárca.

A KIM közleményében arról is beszámolt, hogy az idei tanévben folytatódik az Apáczai Ösztöndíjprogram is, amelyre a diákok rászorultsági helyzet és jó tanulmányi eredmény alapján pályázhattak. A napokban minegy 4 ezer jogosult tanuló kapta meg szeptemberi és októberi ösztöndíját, ami összességében 210 millió forint kiutalást jelent.

Korábban írtuk

A program nemcsak akár havi 42 ezer forintos támogatást nyújt, hanem tehetséggondozási segítséget is biztosít a diákok számára. Az Apáczai Ösztöndíjprogramban a mentorok is részesülnek támogatásban, amelynek összege a mentorált diákok számától függően havi 16 és 80 ezer forint között változhat. A program teljes kerete az idei tanévre vetítve mintegy 2,1 milliárd forint – tudatta a tárca.

A KIM közleménye idézte Varga-Bajusz Veronika felsőoktatásért, szak- és felnőttképzésért, fiatalokért felelős államtitkárt, aki a program folytatása kapcsán emlékeztetett: az Apáczai Ösztöndíjprogram célja, hogy a kiemelkedő tehetségeket felkarolja, és fokozott támogatással sikeres karrierhez vezesse őket.

Az államtitkár a közlemény szerint hozzátette: a megújult ösztöndíjrendszer eredményességét igazolják, hogy ma már a nyolcadik osztály után tízből hat diák a szakképzést választja, illetve az itt végzettséget szerzett fiatalok egyre jobb eredményeket érnek el nemzetközi versenyeken, európai viszonylatban is kiemelkedően teljesítenek.