Fotó: miss.cabul/Shutterstock.com (archív)
Hirdetés

„Készen állunk kompromisszumokat keresni, és készen állunk arra, hogy ezeket a kompromisszumokat észszerűvé tegyük. De most nem akarok részletekbe bocsátkozni, mert nem voltak érdemi tárgyalások, a szemben álló fél elutasítja ezeket” – mondta az orosz vezető, ugyanakkor megjegyezte, hogy minden eredménynek Oroszország javára kell szólnia, és a harctéri realitásokon kell alapulnia.

„És egészen biztosan nem fogunk engedményeket tenni” – hangsúlyozta.

Előző nap a BRICS-csúcsot követő sajtótájékoztatón Vlagyimir Putyin az Ukrajnával folytatandó béketárgyalások kilátásairól szólva megjegyezte: a kijevi rezsim ezt nem akarja, valószínűleg azért, mert nem áll készen a hadiállapot feloldására és az elnökválasztás megtartására. Mindazonáltal, tette hozzá az orosz vezető, „a labda az ő térfelükön pattog”.

Putyin irracionálisnak nevezte a kijevi vezetés magatartását, amellyel többször is elutasította a tárgyalásokat. Példaként említette Törökország kezdeményezését a fekete-tengeri biztonságos hajózás biztosítására: szerinte Moszkva beleegyezett, de Kijev közölte, hogy nem lesz tárgyalás.

Korábban írtuk

Néhány nappal ezelőtt Törökország Ukrajnára hivatkozva felajánlotta, hogy megfontolja az új elképzeléseket a fekete-tengeri helyzetről, de ekkor Kijev újfent elutasította azokat – mondta az orosz elnök.

Hangsúlyozta, hogy Oroszország kész megfontolni a békemegállapodás bármilyen lehetőségét, de csak a helyszíni realitások alapján.