A közlemény szerint az IMF erősödő gazdasági növekedést, csökkenő inflációt és tartósan alacsony munkanélküliséget vár Magyarországon – jelentette ki Varga Mihály pénzügyminiszter, miután részt vett a Nemzetközi Valutaalap és a Világbank éves közgyűlésén Washingtonban.

Hirdetés

A gazdasági semlegesség politikájával hazánk a bizonytalan nemzetközi környezetben is megőrizheti a javuló gazdasági kilátásokat. Az IMF legfrissebb globális gazdasági előrejelzése szerint a magyar gazdaság 2,9 százalékkal növekedhet jövőre, amely az 5. legjobb eredmény a 27 uniós tagállam között – ismertette Varga Mihály.

A pénzügyminiszter kifejtette: a világgazdaságban továbbra is jelentős a bizonytalanság, miközben az alacsony növekedés és a magas adósságpálya veszélye fenyegeti a világ országait. A Valutaalap szerint kiemelten fontos a növekedési kihívások és az államadósság-problémák világszintű kezelése, ezért költségvetési konszolidációra és növekedésösztönző reformokra van szükség az országok részéről – tájékoztatott Varga Mihály.

Ez összhangban van a magyar kormány célkitűzéseivel, Magyarország 2010 és 2019 között Európa egyik legnagyobb adósságcsökkentését hajtotta végre, és a járvány óta is minden évben javítja a GDP-arányos államadósság szintjét. „A magyar költségvetési hiányt 2026-ig 3 százalék alá csökkentjük, miközben a gazdasági növekedést 3-6 százalék közötti szintre emeljük” – tette hozzá.

Korábban írtuk

Varga Mihály a közlemény szerint kiemelte: „az utóbbi években új alapokra helyeztük hazánk és az IMF kapcsolatát, ma már egészen más keretek között vehetünk részt többek között a Nemzetközi Valutaalap és a Világbank közgyűlésén, mint a 2008 körüli időszakban. Az IMF is elismeri a munkaalapú gazdaságra épülő magyar megoldást, egyetért a költségvetési hiány és az államadósság fokozatos csökkentésével”.