Fotó: MTI/AP/Huszein Malla (illusztráció)
Bejrút, 2024. október 25. Az izraeli hadsereg légicsapásokat mér a palesztinokat támogató és Irán-barát Hezbollah libanoni síita milícia fegyverraktáraira és infrastruktúrájára a libanoni főváros, Bejrút Dahíje nevű déli külvárosában 2024. október 24-én
Hirdetés

A vadászgépek Izraelt fenyegető rakétákat gyártó üzemekre, iráni légvédelmi létesítményekre mértek csapást, amelyek korlátozhatnák a légierő cselekvési szabadságát, valamint föld-föld ballisztikus rakéták indító állomásait támadták. Egy katonai forrás szerint mintegy húsz iráni célpontra mért csapást Izrael.

A hadműveletben több tucat izraeli vadász-, hírszerző, és légi-üzemanyagtöltő repülőgép vett részt Irán területén, több helyszínen. A harci gépek biztonságban visszatértek – közölte az izraeli média.

Az okozott károk felmérése tart, de az IDF már most szélesebb cselekvési szabadsággal rendelkezik – jelentették izraeli katonai források. Közölték: bebizonyították, hogy a zsidó állam bárhol támadhat a Közel-Keleten.

„Ha az iráni rezsim elköveti azt a hibát, hogy újabb eszkalációba kezd, kötelesek leszünk válaszolni rá” – közölte az izraeli hadsereg szóvivője szombat reggel.

Korábban írtuk

Teherán: Nem okozott jelentős károkat az izraeli támadás

Irán légvédelmi parancsnoksága sikeresen elhárította a síita állam több területe ellen szombat hajnalban végrehajtott izraeli légtámadást, amely csak „korlátozott károkat” okozott – közölte a Tasnim iráni hírügynökség.

A jelentés szerint az izraeli erők Teherán, Huzesztán és Ilám tartományokban lévő katonai létesítményeket vették célba annak ellenére, hogy Irán korábban arra figyelmeztette Izraelt, kerülje az ország ellen irányuló „kockázatos akciókat”.

Teherán állítása szerint az integrált iráni légvédelmi rendszer sikeresen elhárította a hajnali támadást, illetve jelentősen korlátozta a légicsapások okozta károk mértékét. Az incidens kivizsgálása folyamatban van – tették hozzá.

Az iráni hadsereg nyilatkozatát az állami televízióban is felolvasták, felvételeket azonban nem mutattak a károkról. Korábban a Tasnim ügynökség egy meg nem nevezett kormányzati forrásra hivatkozva azt írta, „nincs kétség afelől, hogy Izrael megfelelő választ fog kapni bármilyen akcióra”.

Irán hetek óta készült egy izraeli válaszcsapásra, miután október 1-jén mintegy kétszáz ballisztikus rakétát lőtt ki a zsidó államra, megtorlásul a Teheránnal szövetséges libanoni Hezbollah síita milíciával szemben indított izraeli szárazföldi katonai műveletért.