Fotó: MTI/Vasvári Tamás
Hirdetés

Csaba Gábor hozzátette, Magyarország a független, szuverén nemzetek együttműködésének fenntartásában és a keresztény értékeken alapuló kulturális gyökereink megőrzésében látja a közös európai jövő zálogát. Ezt a szellemiséget képviseli az 1100 éve Európában, 20 éve az Európai Unióban programsorozat is – mondta.

Kiemelte, a rendezvénysorozat nemcsak a magyar értékek megőrzésének fontosságáról szól, hanem arról is, hogy Magyarország célja erősíteni az európai közösséget, és hozzájárulni a közös európai kulturális örökség gazdagításához.

A helyettes államtitkár szólt arról is, hogy a népi kultúra közösségteremtő műfajainak támogatására létrehozott, 8 éve indult Csoóri Sándor Program keretében közel 1800 szervezet kap támogatást 2024-ben.

Elmondta, a Csoóri Sándor Program missziója a magyar népi kultúra alapértékként való meghatározása, és erre a meggyőződésre építve a népművészeti értékek felkutatása, megismertetése és gyarapítása.

Korábban írtuk

A helyettes államtitkártól támogató oklevelet vehetett át a Szarkalábak Táncegyüttes, a Pötörke Népművészeti Egyesület, a Kenderke Művészeti Alapítvány és a Tatai Kenderke Néptánc Egyesület.

A Csoóri Sándor Alap pályázatait a Kulturális és Innovációs Minisztérium megbízásából a Nemzeti Kulturális Támogatáskezelő hirdette meg, 2024-ben a pályázatok támogatására rendelkezésre álló keretösszeg 2,5 milliárd forint volt.