A világ vezetői a héten Kazanyban gyűltek össze a 16. BRICS-csúcstalálkozóra. Az ENSZ-vezető szóvivője újságíróknak elmondta, hogy a találkozó „nagy jelentőségű” az ENSZ munkája szempontjából, mivel a BRICS-országok a világ népességének közel felét képviselik. A szóvivő szerint „bevett gyakorlat”, hogy a főtitkár részt vesz „olyan szervezetek találkozóin, amelyeknek jelentős számú fontos tagállama van”, mint például a G7 és a G20 – közölte a szóvivő.

Hirdetés

Az ukrán elnökség egy magas rangú forrása az AFP-nek elmondta, hogy az ENSZ-vezetője oroszországi útja dühöt váltott ki Kijevben. A meg nem nevezett forrás azt mondta a hírügynökségnek, hogy „Kazany után (Guterres) Ukrajnába akart jönni, de (Zelenszkij) nem erősítette meg a látogatását”.

„Guterres tehát nem lesz itt, kifejezetten a józan ész és a nemzetközi jog kazanyi megalázása miatt”

– mondta a dühöngő ukrán forrás a hírügynökségnek.

Guterres, aki több mint két év óta először látogatott Oroszországba, több kétoldalú megbeszélést is folytatott a jelenlévő vezetőkkel. Csütörtök este, a csúcstalálkozó utolsó napján Vlagyimir Putyin orosz elnök és az ENSZ vezetője zárt ajtók mögött találkozott, és a hírek szerint az ukrajnai és a közel-keleti válságról, valamint a globális fejlődéssel és a nemzetközi pénzügyi rendszerrel kapcsolatos kérdésekről tárgyaltak.

Korábban írtuk

Korábban aznap Guterres felszólalt az orosz elnök által rendezett, széles körű BRICS Plusz/Outreach panelen, amelyen számos külföldi méltóság vett részt. Az ENSZ vezetője „igazságos békét” sürgetett Ukrajnában, valamint azonnali tűzszünetet a Gázai övezetben és Libanonban.

Az ukrán külügyminisztérium korábban elítélte Guterres oroszországi látogatását, megjegyezve, hogy kihagyta az idei, Svájc által rendezett ukrajnai „békekonferenciát”, amely eredmény nélkül zárult.

Ez egy rossz döntés, amely nem viszi előre a béke ügyét. Csak árt az ENSZ hírnevének”

– írta az ukrán minisztérium hétfőn az X-en (korábban Twitter).

A teljes cikk IDE kattintva érhető el.