Stájerországban hosszú ideje a két hagyományos nagy párt, az SPD és az ÖVP koalíciója dominálta a közéletet. A 2010-es választásokon az előbbi 38, az utóbbi 37 százalékot szerzett, mellettük még a zöldeknek és a kommunistáknak sikerült bejutniuk, az FPÖ-nek nem. A 2015-ös választások az SPÖ némi visszaesését hozták, a 29 százalékuk 15 helyet ért a helyi parlamentben, a Landtagban. A második helyet az ÖVP szerezte meg 28 százalékkal, 14 képviselővel, harmadik lett az FPÖ 27 százalékkal, szintén 14 mandátummal, a zöldek és a kommunisták megőrizték a pozícióikat.

Hirdetés

A legutóbbi, 2019-es választások az ÖVP a támogatását több mint 7 százalékkal növelve átvette az első helyet, az SPÖ majdnem annyit veszítve visszaesett a második helyre. A Szabadságpárt meglepetésre még többet veszítve lett a harmadik. Támogatásukat megduplázva lettek negyedikek a zöldek, és a kommunisták mellett bejutott az új liberális párt, a NEOS is.

Mindezek függvényében válik érdekessé, hogyan alakul a pártok támogatottsága. Az FPÖ biztos győzelemre áll, még a kiugróan jó 2015-ös eredményüket is felülmúlhatják. Az ÖVP komoly visszaesés mellett számíthat a második helyre, az SPÖ az öt évvel ezelőtti eredményhez hasonlóval a harmadikra.

Mint ismert, a szeptember 29-én tartott osztrák országos választást az FPÖ nyerte meg, kormányt azonban várhatóan a második, a harmadik és a negyedik helyezett alakíthat majd. Mivel ugyanez a felállás Stájerországban is létrejöhet, a legfontosabb kérdés most az, hogy a stájer választók erre hogyan reagálnak: még nagyobb felhatalmazást adnak a Szabadságpártnak, hogy ne lehessen kihagyni a kormányzásból, vagy inkább elfordulnak tőle, látva, hogy nem lesz módja kormányra lépve megvalósítania az elképzeléseit. A trend az előbbit látszik igazolni: az országos választások óta az FPÖ, a korábbi növekedést folytatva 4 százalékot erősödött.

Fotó: Képernyőkép: PolitPro
Korábban írtuk