Vlagyimir Putyin reméli, hogy a Nyugat meghallotta jelzéseit Kijev esetleges engedélyével kapcsolatban, hogy rakétacsapásokat mérjen orosz területre – mondta az elnök a Pavel Zarubinnak adott interjúban, a felvétel az újságíró Telegram-csatornáján jelent meg.

Hirdetés

„Nem tájékoztattak erről semmit, de remélem, hogy meghallották. Mert természetesen nekünk is meg kell majd hoznunk néhány döntést” – mondta az államfő.

Pontosította, hogy a védelmi minisztérium különböző válaszlehetőségeket dolgoz ki és javasol.

Mint Putyin hangsúlyozta, amit az ukrán fegyveres erők most tesznek, azt „a NATO tisztjeinek keze nyomán teszik”.

Kijev már régóta követel engedélyt a nyugati országoktól arra, hogy rakétáikkal orosz területen lévő objektumokat találjanak el. Most azt állítja, hogy ilyen csapások csak a határ menti területeken lehetségesek.

Korábban írtuk

Putyin szeptember 12-én azt mondta, hogy a NATO-országok nemcsak arról tárgyalnak, hogy az ukrán erők nyugati nagy hatótávolságú fegyvereket használhassanak, hanem arról is, hogy közvetlenül részt vegyenek a konfliktusban. Megjegyezte, hogy a kijevi rezsim már most is drónokkal és más eszközökkel csapásokat mér orosz területre. Ami a nyugati gyártmányú nagy hatótávolságú precíziós fegyverek használatát illeti, az ilyen műveletek csak NATO-tisztek részvételével lehetségesek – csak ők állíthatnak be repülési feladatokat a rakétarendszerekbe – magyarázta az orosz elnök. Ráadásul az ilyen csapások feltételezik a műholdakból származó hírszerzési információk használatát, amivel Ukrajna nem rendelkezik – tette hozzá.

Az orosz elnök hangsúlyozta, hogy az ukrajnai konfliktusba való közvetlen nyugati beavatkozás jelentősen megváltoztatná annak lényegét, és azt jelentené, hogy a NATO-tagok – az Egyesült Államok és az európai országok – háborúban állnak Oroszországgal. Moszkva az előtte megjelenő fenyegetések alapján hoz döntéseket – összegezte Putyin.